01/27/14 22:37
(http://e-vestnik.bg/)

“Женева-2″ - полустъпки по пътя към мир в Сирия

ИТАР-ТАСС

Делегатите на правителството в Дамаск и на сирийската опозиция, пристигнали в Женева, не си подават ръце и дори когато са в една стая, не разговарят директно, а чрез посредник - специалния представител на генералния секретар на ООН Лахдар Брахими. Все пак е радващо, че нито една от страните не отказа да участва в диалога.

Обаче преговорите, както се изрази Брахими, вървят “не стъпка по стъпка, а с полустъпки”. Вече май има договорка в Хомс, където са се окопали бунтовници, да бъде пратен хуманитарен конвой и да се извозят оттам жените и децата. Както и някакъв напредък по повод размяната на пленници: най-малкото страните вече си изпращат или си обещават взаимно списъци с имената. Но се налага впечатлението, че тези преговори са по-скоро “война на нерви” - чиито излязат по-слаби, който пръв се откаже да преговаря, той губи.

Засега опозиционерите изглежда се опитват да тласнат към такава загуба делегацията на Дамаск. Пратениците на Националната коалиция на опозиционните и революционни сили (НКОРС) охотно разговарят с медиите и казват явно провокационни неща: че “тестват” режима на сирийския президент Башар Асад - дали ще прояви добра воля, че “същинските преговори” според тях ще започнат едва с обсъждането на въпроса за преходен управляващ орган, в който “да няма място за Асад и неговите помагачи”. Подобна риторика естествено няма как да остане без отговор и сирийската правителствена делегация напомня, че днешният държавен глава е законно избран от народа. И само народът на Сирия трябва да реши кой точно ще управлява страната.

Същевременно обаче заместник-външният министър на Сирийската арабска република Фейсал Мекдад отправи ясен сигнал, че правителствената делегация няма намерение да си замине от Женева просто ей тъй, защото носи отговорност пред народа на страната си, заплашен от военно нахлуване отвън. “Искаме да обсъждаме всякакви теми. Надяваме се това да е верният път, за да бъде спасена Сирия от войната, на която сме свидетели, и от военна намеса от страна на външни играчи като Турция, Франция, САЩ, Саудитска Арабия и други страни, стремящи се да убият сирийския народ”, каза той пред журналисти в неделя. Явно дори ако някой се откаже пръв от диалога, това все пак ще са опозиционерите.

Ако диалогът трае седмица, както е предвидено, участниците едва ли ще подминат тъй болезнени въпроси като формирането на преходен орган и проблема с тероризма. Страните вече се изказаха по първия въпрос, заставайки на съвсем противоположни позиции, но все още не се знае накъде ще тръгне дискусията по втория.

По думите на Мекдад, в страната действат днес терористи от над 80 държави. “Онова, което става в Сирия, е тероризъм”, изтъкна той. “Затова първият въпрос, който трябва да бъде обсъден тук, е тероризмът”, посочи дипломатът. Освен това Мекдад разкритикува остро Турция и лично премиера Реджеп Тайип Ердоган, отговорен според него за кръвопролитията в Сирия. “Всички световни терористи, пристигнали в Сирия, са дошли през Турция. Или, за да не преувеличаваме, повечето са дошли през Турция”, каза сирийският зам.-външен министър.

Разрастващата се терористична заплаха на сирийска територия е отделна и твърде болезнена тема. Всички страни , включени в процеса на уреждане, са наясно, че колкото повече се протака с решаването на този проблем, толкова по-висока ще е терористичната опасност, идваща откъм Сирия. Както заяви външният министър на Русия Сергей Лавров пред руска телевизия, терористите, настанили се в Сирия, създават вече сериозни проблеми на Ирак. “Там се разпореждат и извършват атентати бандити от т. нар. Ислямска държава в Ирак и Леванта”, каза той. Шефът на руската дипломация добави, че “не вижда място в преговорния процес за структури като Джебхат ан Нусра, Ислямска държава в Ирак и Леванта и други производни на Ал Каида”. “Важно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване