01/29/14 22:23
(http://e-vestnik.bg/)

Изборите не са приоритет за гражданите на Сърбия

в. Данас

Сръбската прогресивна партия най-накрая реши да има предсрочни избори. Те са най-голямата партия в Сърбия и имат право на това. Медиите създадоха впечатление, че за предсрочни избори са и повечето граждани. Приказките около това омръзнаха на много граждани и изглежда голям брой от тях искат това да спре. Но нямаме достоверни данни какво мислят гражданите за предсрочните избори. През последното десетилетие в Сърбия бяха произвеждани предсрочни избори общо взето към средата на редовния мандат на парламента. С това ние влязохме в категорията на политически по-малко стабилните страни.

Какво всъщност мисли народът за произвеждането на предсрочните избори, ще разберем едва след тяхното произвеждане. Ако по-малко от половината избиратели участват в изборите, със сигурност повечето от избирателите са били против. Тези, които скоро ще получат право да гласуват, повече се притесняват от безработицата.

Голям проблем е, че повечето от гражданите нямат доверие в институциите и пратениците в тях. Системата за избори не допринася за доверието. Властта на партиите и системата на власт правят трудно гражданите да разберат какво прави властта, да избират директно хора и да получат влияние върху властта.

Сръбската прогресивна партия полага усилия да прикрие, че истинската и единствено логична причина за изборите е те да имат повече депутати в Скупщината и членове на правителството, а с това и по-широка власт на местно ниво и целия обществен сектор. Това ще донесе на техните членове бонуси, а на партията повече полза.

Социалистическата партия на Сърбия можеше да усложни плановете на Сръбската прогресивна партия, ако Ивица Дачич ни бе изненадал с оставка. Тогава планът на Николич и Вучич поне щеше да закъснее, тъй като би трябвало да се направи опит за избор на нов министър-председател.

Това не би осуетило предсрочните избори, но може би по друг начин би позиционирало СПС и вероятно би продължило предизборната кампания във вреда на Сръбската прогресивна партия. До това няма да се стигне, ако Дачич запази надежда за участие и в новото правителство на Вучич. Той с радост би останал министър на вътрешните работи. Вучич мъдро му пази надеждата със сладките изявления, че ако получи абсолютно мнозинство в правителството, ще включи и тази, и други партии. Може да обещае това и на министъра на финансите (Лазар) Кръстич и на чуждестранните съветници на правителството, докато министърът на икономиката (Саша) Радулович с оставката си сам реши да престане да бъде министър.

Известно е, че който получи повече власт, може по-малко да отстъпва във всичко. А интересът на гражданите? За тях изборите не са приоритет и вероятно ще последва малък отзив на избирателите. Това е в полза на Вучич и той разчита да постигне абсолютно мнозинство. Съкратената кампания ще допринесе за това. Той каза, че другите партии ще тръгнат към силна и мръсна кампания, макар управляващите партии да имат повече потенциал за това.

Покупателната способност на гражданите пада, а изборите отлагат благоденствието. Вероятно е забавяне, а и застой в преговорите с ЕС, като и в други необходими промени. Може да ни струва и това, че съседните страни не приветстват изборите. Някои членки на ЕС са ясни, че изборите не ги радват. Американският посланик каза, че това е трябвало да реши народът на Сърбия. От Русия дойде по-ясно несъгласие. Не знаем какво мислят за предсрочните избори чуждестранните съветници в сръбското правителство, които ще имат по-малко шансове да помогнат. Кампанията ще намали много полезни усилия от страна на всички.

А какво по-добро могат да донесат изборите? Ако Сръбската прогресивна партия участва в изборите в коалиция, всички коалиционни партньори ще останат на власт. Ще остане например и министърът на строителството, независимо дали е легализирал нелегалното строителство или намалил процедурите за разрешителни. А строителството ще ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване