01/29/14 22:38
(http://e-vestnik.bg/)

Израел и Палестина - цената на евентуалния провал

Ройтерс

Палестинците и израелците се стремят към трудно постижимо мирно споразумение, което да сложи край на продължаващия от поколения конфликт между тях, но все пак двете страни се готвят за неуспех.

Очертанията на евентуална договореност се обсъждат от години, но последиците от провал биха могли да се проявят под много форми.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери предупреждава, че сриване на преговорите, които той неуморно насърчава през последните шест месеца, може да доведе до трето палестинско въстание.

Палестинците казват, че ако преговорите се окажат безплодни, са готови да прехвърлят в Международния наказателен съд битката за независима държава върху територията, завзета от Израел при близкоизточната война през 1967 г.

За разлика от тях Израел възлага надеждите си на запазване на статуквото, като прилага изтощителни мерки за сигурност, за да управлява това, което сега е притъпен конфликт с периодични изблици на напрежение, и същевременно продължава да разширява селищата на Западния бряг. Но той може да предприеме едностранни действия, ако диалогът се изчерпи.

Каквото и да се случи, и двете страни ще понесат финансови загуби, ако не успеят да намерят начин да разделят земята, за която претендират. При това положение има вероятност отдавна установеният модел на тласкан от САЩ мирен процес също да понесе сериозен удар.

“Ако този опит се провали, не очаквайте американците отново да дойдат, за да понесат още страдания . . . Поне не скоро”, каза висш западен дипломат в Тел Авив, който не беше упълномощен да говори пред медиите и не може да бъде назован.

Малцина дипломати все още хранят надежди, че Кери ще опровергае песимистите и ще осигури поне рамково споразумение в близките седмици, което да позволи подробните преговори да продължат след първоначалния деветмесечен краен срок, изтичащ на 29 април.

Но палестинците и израелците все още са доста раздалечени в позициите си по толкова много основни въпроси, сред които границите, сигурността, правото на завръщане на палестинските бежанци и бъдещия статут на Ерусалим, и мнозина от тях споделят възгледа, че преговорите не водят до никъде.

“Продължаващите преговори . . . са на път да се провалят и няма да бъдат удължени дори с един ден след изтичането на крайния срок на 29 април”, каза Мохамед Щайех, който миналата година напусна палестинския преговарящ екип в знак на протест срещу множеството обявени от Израел строежи на нови селища в окупираните територии.

Играта на обвинения започна

Откакто преговорите започнаха през юли миналата година, Израел е оповестил планове за строеж на около 5349 нови жилища на Западния бряг и в Източен Ерусалим - територии, които палестинците искат за своя бъдеща държава.

Посланикът на Европейския съюз в Израел Ларс Фааборг-Андерсен предупреждава, че това бързо разрастване означава, че ако преговорите се провалят, вероятно би трябвало да бъде обвинен Израел.

“Страхувам се, че ще се появи ситуация, при която Израел ще се окаже все по-изолиран”, каза той миналата седмица и добави, че селищата не се приемат “по положителен начин от обществеността, а също от политическата класа в Европа”.

Холандски пенсионен фонд заяви този месец, че се изтегля от пет израелски банки заради техните дейности в селищата, а голяма холандска фирма прекъсна връзките с националната водоснабдителна компания на Израел заради дейностите й на Западния бряг.

Израелците се страхуват, че недоволството на ЕС би могло да им струва скъпо, като се има предвид, че съвместната им търговия възлиза на 30 милиарда евро (41 милиарда ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване