01/29/14 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Лвов се управлява сам под властта на “коменданта” Соколов

Франс прес

Защитено зад барикадите си от гуми и торби със сняг, окупирано от 300 активисти, седалището на местната власт стана генерален щаб на опозицията в Лвов в Западна Украйна. А заповедите се дават от “коменданта”.

Въпреки самообявения си статус и вида на военна база, която местността придоби под контрола на опозицията, Андрий Соколов не прилича на революционер.

Облечен с дънки и пуловер, този бивш жп-механик, с 47 години стаж в профсъюза, вече е де факто лидер на опозиционерите в този бастион на националистите, който е също така първото въстание в пост-съветска Украйна. Той може да получи 15 години затвор.

“Няма връщане назад. Или затвор, или победа”, уверява Андрий Соколов, който иска да превърне Лвов в “модел” за другите региони, надигнали се срещу президента Виктор Янукович.

В града, който като цяло е преминал в ръцете на опозицията, опозиционерите са създали “народен парламент”, където се срещат протестиращи и опозиционни депутати, както и “изпълнителен комитет”, чието име напомня на руската революция от 1917 година.

Този вид инициатива, безпрецедентна в Украйна от получаването на независимостта през 1991 година, се разпространява в страната. В половината от регионите губернаторите, назначени от президента, са загубили контрол над администрацията.

Отстраненият губернатор

Още през първия си работен ден, изпълнителният комитет в Лвов отправи призив за помощ към Европа и международната общност.

“Призоваваме за помощ, за да се помогне на украинския народ да защити демократичното управление и да избегне диктатура”, каза Петр Колоди, президент на комитета.

Комитетът гласува и за създаването на автономна общинска полиция и забрана на армията и силите за сигурност, разположени “за да се попречи на гражданите да провеждат мирни протести”.

Той разпореди също да бъдат прогонени от града вдъхващите страх сили за борба с безредиците “Беркут” и обяви, че местните болници ще се грижат за ранените протестиращи, от която и част на Украйна да идват.

Конкретното приложение на тези решения още не е уредено, а губернаторът Олег Сало увери, че продължава да ръководи региона “по телефона” от тайно място.

“Само президентът може да реши тази ситуация”, смята той.

Когато протестиращите превзеха административните сгради в четвъртък, той прие да подпише оставката си, преди да заяви, че полученият под принуда документ е невалиден.

Оттогава той се опита няколко пъти да влезе на работното си място. Неуспешно.

“Протестите в нашия регион и в цяла Украйна не значат, че не трябва да работим”, заяви Сало пред пресата.

Губернаторът беше шеф на местната полиция по време на Оранжевата революция от 2004 година, която доведе до отмяната на избирането на Виктор Янукович за президент и доведе на власт про-западните сили.

След идването си на власт опозицията започна разследване срещу Сало, който се укри, но то беше спряно след като Янукович дойде на власт.

Андрий Соколов твърди, че се ползва с “разбирането” на местната радиостанция на министерството на вътрешните работи, което позволява на неговите сили за самоотбрана да участват в поддържането на реда по улиците на Лвов.

Преди всичко, той уверява, че е получил уверения от силите на пътната полиция, че няма да спира колите на активистите, заминаващи за Киев. Значителна част от активистите, окупиращи украинската столица, идват от Западна Украйна.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване