01/31/14 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Женски дуел за кметството на Париж

Франс прес

Дебат между Натали Моризе и Ан Идалго. Снимка: от тв екрана

В надпреварата за кметския пост в Париж през март в невиждан досега дуел една срещу друга ще застанат бивша министърка от десницата с подчертана жажда за власт и лява активистка, останала дълго време в сянка. Борбата е за силно желана длъжност заради нейната тежест във френския политически живот и влиянието й в чужбина.

Четиридесет годишната рижава ексминистърка на екологията по времето на Никола Саркози Натали Косюско-Моризе представя себе си като “убийца” в политиката. В момента е депутат и се сражава под флага на партия “Съюз за народно движение” на фона на вътрешнопартийни конфликти, белязани от разцепления в парламентарната група.

Без опит като министър и след 12 години, прекарани в сянката на настоящия кмет социалист Бертран Деланое в ролята си на пръв заместник-кмет, 54-годишната брюнетка Ан Идалго се лута в опит да се разграничи от политиката на лявото, твърде непопулярно правителство.

На първия радио-телевизионен дебат снощи двете жени се сблъскаха словесно, без да правят отстъпки по чувствителните въпроси на сигурността, жилищното настаняване, транспорта и фискалната система.

До момента двубоят между кандидатката от десницата, наричана с инициалите “НКМ”, завършила престижната Парижка политехника, формираща френския елит, и Идалго, която е от семейство на испански изгнаници, бивш инспектор по труда, се изразява повече в кратки остри реплики за личността на всяка една от двете, отколкото в обсъждане на бъдещето на 2,2-милионния град.

Пресата публикува този месец коментар на екипа на Косюско-Моризе, който квалифицира двубоя като “битка между звездата и портиерката”. Ан Идалго, която получава френско гражданство на 14-годишна възраст и често говори за своя път на интегриране, отправи обвинение за “кастово” разделение.

НАЙ-КРАСИВИЯТ ГРАД НА СВЕТА

През юли НКМ, чиито предци са поляци, обяви без колебание, че е “убийца”. “В политиката има само убийци. Някои могат да стрелят, други - не”, каза тя за американската телевизия Ен Би Си.

Тя не крие амбициите си да се яви на първичния вот през 2016 г. за президентските избори, които ще се произведат на следващата година. Но когато противниците й я обвиняват, че не смята кметския пост в Париж за важна крачка, тя отговаря, че “е обсебена само от борбата за Париж”.

Кметският пост в Париж позволи на един бивш негов титуляр, Жак Ширак, да се издигне до върха в държавата през 1995 г. и оттогава се смята за мощен политически трамплин.

НКМ наскоро стана обект на подигравки, след като описа метрото като “очарователно място”, където човек може да изживее “блажени моменти”. След изказването се появиха карикатури, на които тя е изобразена върху стол-носилка, използван от аристократите през 18 век, когато излизали сред простолюдието.

Бивша съветничка в правителството на Лионел Жоспен между 1997 и 2002 година, Идалго вдига облога в надпреварата за избиратели.

В редица сондажи социалистката е представяна като фаворит. Дори увеличи преднината си в последното социологическо проучване с 54 на сто от намерения за гласуване на втори тур.

Колкото до програмите, двете кандидатки се впускат в игра на числа, за да остане Париж верен на репутацията си като най-красив град в света.

Ан Идалго представи инвестиционна програма в размер на 8,5 милиарда евро. Сред първите й приоритети е по-лесен достъп до жилище, по-удобен транспорт и важността на природата в града.

НКМ обяви желанието си да съкрати чиновници в Париж, за да икономиса 225 милиона евро до 2020 година. Също така иска да направи центъра на града пешеходна зона и да засили политиката ...

Публикувана на 01/31/14 22:29 http://e-vestnik.bg/19820/zhenski-duel-za-kmetstvoto-na-parizh/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване