01/31/14 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

“Правда”: Обама отново губи срещу Путин

Правда.ру

Путин срещу Обама. Колаж: рийдингийгъл

Президентите на Русия и на САЩ говориха в един и същи ден за събитията в Украйна. Обама заяви, че “украинците имат право да се произнасят мирно за своето бъдеще”. А Владимир Путин каза, че “Руската федерация никога няма да се меси в това”. Протестите явно далеч не са мирни - защо не го вижда Обама? И какви форми на намеса отхвърля така категорично Путин?

***

“За Украйна отстояваме принципа, че всеки народ има правото да се изразява свободно и мирно и да се произнася за бъдещето на страната си”, каза Барак Обама в годишното си обръщение “За състоянието на съюза” пред Конгреса на САЩ. По-рано Щатите анулираха визите на някои украински чиновници, замесени в силово потушаване на демонстрации, заплашиха и с други административни санкции.

Вашингтон прикани президента на Украйна Виктор Янукович незабавно да подпише приетия от Върховната рада акт, анулиращ “законите от 16 януари”, и да изтегли специалните сили от улиците на Киев, за да не пречат на “мирните протести”. Това съобщи на Янукович в разговор по телефона вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън.

Защо ли властите на САЩ наблягат, че протестите са “мирни”, след като те отдавна вече не са такива? “Всички тези изявления на Щатите не будят тревога, докато няма нищо зад тях - коментира пред “Правда” Владимир Евсеев, директор на Центъра за обществено-политически изследвания. - САЩ имат принципи, които използват, когато пожелаят.

Силно ги възмущава например употребата на сила в Сирия, но те изобщо не забелязват Бахрейн, където подобни прояви бяха смазани от Саудитска Арабия. Вашингтон невинаги отчита същинското положение - често се ръководи от идейни съображения или от нуждата да подкрепи свои съюзници. Затова според мен САЩ дават рамо на европейците и се мъчат да откъснат Украйна от Русия, което е невъзможно.”

“Призивите за изтегляне на специалните сили са намеса във вътрешните работи на Украйна; днес това ще остави беззащитно мирното население. Сега за тях не са от голямо значение и санкциите лично срещу Янукович и министрите от кабинета му. Сега е от значение да успокоят собственото си население”, отбеляза експертът.

Руският лидер заяви на пресконференция след среща на върха с ЕС: “Смятам, че украинският народ може сам да се справи с проблемите. При всяко положение Русия никога няма да се меси в това”. По думите на Путин, ако Киев изпита нужда от посредничеството на Москва, ще помоли за него. Но за каква намеса и посредничество става дума?

“Според мен Путин смята, че ще е намеса, ако в Украйна бъде изпратена руската армия или руски вътрешни войски; такъв вид намеса, мисля, е изключена. Русия се опитва да демонстрира балансирано поведение в конфликта, като предлага по-добри условия от Евросъюза”, казва Евсеев. Колкото до посредничеството, според експерта не става дума за преговорите с опозицията - то би внесло в тях нов дразнещ фактор. Русия може да бъде посредник в преговори с ЕС, със САЩ, но не и с местни националисти, каза наблюдателят.

Руският президент обеща освен това да не преразглежда сключения наскоро договор за подпомагане на Украйна независимо какво правителство ще поеме властта в тази страна. “Защото и кредитът, и поетапното намаление в цените на горивата, на газа, идват от нуждата и желанието да подкрепим не някое конкретно правителство, а украинския народ”, каза той. “Дали ще преразгледаме договореностите за кредитите и за енергетиката, ако на власт дойде опозицията? Не, няма”, добави Путин.

Веднага след словото ...

Публикувана на 01/31/14 22:31 http://e-vestnik.bg/19818/pravda-obama-otnovo-gubi-sreshtu-putin/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване