01/31/14 22:17
(http://e-vestnik.bg/)

Растежът и глобализацията не могат да излекуват всички болести на света

Появиха се нови форми на политически конфликт, които не се поддават на “лечение” според традиционните рецепти

Гидиън Рахман. Снимка: от тв екрана

Изправени пред опасна политическа заплаха, правителствата по света са склонни да вярват на едно и също магическо лекарство - икономическия растеж. Когато световните лидери се опитват да се заемат с корените на тероризма, например, те инстинктивно приемат, че благоденствието и заетостта трябва да е дългосрочният отговор. И когато регионален конфликт заплаши да излезе от контрол - в Източна Азия или Близкия изток - стандартният политически отговор е да се призове за по-голяма икономическа интеграция. От Европа до Китай правителствата се уповават на икономическия растеж като на ключа към политическа и социална стабилност.

Само че точно както лекарите се страхуват от появата на бактерии, които не реагират на съществуващите лекарства, така и световните лидери започват да стават свидетели на възникването на нови форми на политически конфликт, които са резистентни на техните политически предписания - повече търговия и повече инвестиции, прокарвани с добра доза структурна реформа. Три политически бактерии пораждат особено безпокойство. Първата е разпространението на конфликта в Близкия изток. Втората е нарастващото съперничество между Китай и Япония. Третата е увеличаващото се неравенство в западния свят - и съпровождащата го заплаха от социален конфликт.

Делегатите на Световния икономически форум в Давос, който приключи миналата седмица,са типичните вярващи, че капитализмът и глобализацията са най-добрите антидоти на конфликта. Тази вяра е толкова дълбоко вкоренена, че вече дори няма нужда да бъде изразявана. Можете просто да я видите в начина, по който аудиторията в Давос реагира на политическите лидери.

Тази година президентът (на Иран) Хасан Рохани бе посрещнат с ентусиазъм, главно защото бе по-заинтересован от търговия и инвестиции, отколкото от ядрени оръжия. Рохани не промени позицията на Иран по трудните политически въпроси - като Сирия, Израел или ядрените оръжия - по някакъв значим начин. Той обаче изпрати важен сигнал, като започна речта си, давайки израз на амбицията си Иран да стане една от 10-те най-големи икономики в света.

Иранският лидер също така подчерта необходимостта страна му да подобри отношенията си с останалата част от света, за да може да постигне тази цел. Това акцентиране на икономиката подсказа на аудиторията, че президентът Рохани буквално е човек, с когото бихте могли да правите бизнес.

В резултат Рохани е в необичайната позиция за ирански лидер да бъде възприеман като глас на разума в Близкия изток. Само че възвишеният статут на президента в очите на множеството в Давос е и признак за това колко безрадостни изглеждат нещата на други места в региона.

Призивът за икономическа рационалност вероятно няма да сложи край на войната в Сирия, където и двете страни се борят за оцеляване. Ясно е също, че джихадистите, които са във възхода си в Сирия, Ирак и другите, не се трогват от плодовете на глобализацията. Ако нещо не се влоши сериозно, те скоро няма да се откроят в Давос.

Мнозина все още се надяват, че подобрението на икономическата ситуация в Близкия изток ще смекчи икономическото отчаяние, въз основа на което се допуска, че процъфтява войнстващият ислямизъм. И все пак не всички джихадисти произхождат от бедни държави или семейства Някои от бунтовниците, появили се в Сирия, са пристигнали от Европа. Други са дошли от Саудитска Арабия или от страните в Залива. Джихадизмът е болест, която не се повлиява добре от традиционните икономически лекарства.

Засилването на напрежението между Китай и Япония е още по-отчетлива илюстрация на факта, че икономическият егоизъм не е панацея за политическите проблеми. Китай сега е най-големият търговски партньор на Япония и най-големият получател на японски инвестиции - факти, които много анализатори все още се надяват, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване