02/02/14 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Околната среда на “зелената демокрация” Коста Рика е в опасност

Франс прес

Богатството на околната среда в Коста Рика, наричана понякога “зелената демокрация”, беше сериозно застрашено през последното десетилетие от икономическото развитие на страната и съхраняването му ще е същинско предизвикателство за следващия президент.

В навечерието на първия тур на президентските избори, който се състоя в неделя, настоящият държавен глава Лаура Чинчиля призова по време на регионална среща на върха в Куба във вторник да се обърне “особено внимание на устойчивото развитие и климатичните промени . . . и тяхното разрушително въздействие”.

Около 2,5 милиона туристи посещават всяка година тази малка централноамериканска страна с население от 4,3 милиона души и се дивят на богатата екосистема в природните резервати, които покриват 25 процента от площта й от 51 000 кв. км.

Коста Рика, разформировала през 1948 г. въоръжените си сили в един регион, където дълги години господстваха кръвожадни военни диктатури, е една от малкото държави, забранили спортния лов и неизкушени от рудодобива и добива на петрол - основни ресурси за множество латиноамерикански страни.

Райските плажове, гъстите тропически гори и и величествените вулкани обаче прикриват проблеми, за които експертите отдавна говорят, като лошото управление на защитените райони, или увеличаващото се замърсяване на въздуха, почвите и водите.

Еконевежество

Въпреки проблемите, определяни от местните еколози като тежки, темата на практика отсъстваше от предизборната кампания.

“Обезпокоени сме от липсата на конкретни предложения и от невежеството, което проявяват нашите кандидати по въпроса за околната среда като цяло и относно опазването на морската флора и фауна в частност”, отбелязва със съжаление Рандал Араус от Програмата за опазване на морските костенурки, ПРЕТОМА.

Програмите на основните кандидати - Джони Арая от управляващата дясна Партия за национално освобождение, младия еколог Хосе Мария Вилялта от левия “Широк фронт” и Луис Гилермо Солис от центристката Партия за гражданско действие все пак са единодушни за диагнозата. Концепциите им за лечението обаче са доста неясни.

Превръщането на достъпа до вода в конституционно човешко право, промяната на организацията на транспорта в градовете за ограничаване на зависимостта от изкопаемите горива, запазването на мораториума върху минния добив на открито са част от предложенията, фигуриращи в програмите на всички претенденти за висшия държавен пост.

Единомислие има и за необходимостта от полагане на повече усилия за опазването на защитените природни зони или за санкционирането на незаконната сеч, но мерките за постигането на тези цели остават мъгляви.

Екологичен дълг

Докладът “Състоянието на Нацията, 2013 г.”, престижно годишно изследване на държавните университети, отбелязва, че “през последното десетилетие “екологичният дълг” на страната е нараснал от 3 процента през 2002 г. на 11 на сто през 2012 г.”, което означава, че всеки костариканец потребява “11 процента повече, отколкото позволява капацитетът на територията”.

Докладът подчертава също, че 96,4 на сто от използваните води се връщат в природата без да преминат каквото и да било пречистване.

Екологични асоциации критикуват големите плантации за производство на ананаси (Коста Рика е най-големият износител на този плод в света) заради замърсяването, което предизвикват.

Организацията ПРЕТОМА изразява съжаление, че страната, чиито брегове се мият от Тихия океан и Карибско море, обръща гръб на морето, като допуска нерационалното експлоатиране на морските си ресурси и замърсяването на своето крайбрежие.

Най-коварният проблем обаче си остават емисиите от газове с парников ефект, които са се повишили с 43,2 процента за 10 години, най-вече заради увеличаването на броя на автомобилите, са казва ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване