02/04/14 09:00
(http://noresharski.com/)

Ивет Добромирова: Положението в страната може да бъде определено с една дума и тя е: катастрофа

Как виждаш положението в страната? Има ли изгледи правителството да си подаде оставката?
Положението в страната може да бъде определено с една дума и тя е: катастрофа. Икономиката е умряла. Бизнесът не работи. Администрацията е в ступор. Кризата се задълбочава. Тук не говорим просто за недоверие в институциите. Тук говорим за умишлено разрушаване на всички системи, като започнем с политическата. Фактът, че медиите са под тотален контрол означава единствено и само, че те не могат да играят така важната за демокрацията си естествена функция да експонират проблемите и да бъдат не само коректив, но реалната четвърта колона – четвъртата власт. В момента те са подчинени на олигархичните интереси, които преплетоха мафията с държавата. Да наречем нещата с истинските им имена – имаме правителство и парламент, които създават правила, които да са в интерес единствено и само на тесни корпоративни  интереси, които са напълно преплетени с частни партийни интереси; имаме медии, които обслужват същите тези интереси и работят умишлено за подмяната на реалните проблеми като създават изкуствена и някаква друга реалност без връзка с действителността; всичко това се прави в условията на липсата на каквато и да е прозрачност; и за капак – имаме служби за сигурност, които са подченине на същите тези тесни корпоративни и политически интереси. Случаят с немско-френската обществена телевизия ARTE извади на бял свят простичката истина – хората не позволиха Пеевски да стане шеф на ДАНС де юре, но той де факто задкулисно  оперира като такъв. Суспендирана демокрация е точното определение. България се намира в условията да бъде член на ЕС със суспендирана демокрация. Това ясно заявиха и представителите на Протестна мрежа и Ранобудните студенти в Брюксел, където имаха редица срещи и бяха посрещнати изключително добре за разлика от управляващите, които не се радват на този прием в столицата на Европа.

Абсолютно парадоксално е в тази ситуация да се управлява на инат. Тези хора трябва да си дават сметка, че от всеки ден забавяне във властта, те губят фатално. 80% от хората, които искат тази оставка нямат какво да губят, освен свободата си. Защото демокрацията означава свобода. Означава прозрачност и правила.

Как гледаш на предложението на Президента за референдум?
КОЙ се страхува от гласа на народа? КОЙ?! В една работеща демокрация няма нищо страшно и нищо фатално в това да се инициира народно допитване по тези фундаментални въпроси. Но в една суспендирана демокрация, това е не просто проблем. Това е недопустимо. Объркват се сметките по предварително подредения сценарий, създаден да обслужва единствено и само тясната корпоративно-политическа върхушка, която се е окопала във властта на всяка цена. Президентът се възползва от историческия си шанс да бъде първият демократично избран президент, който използва конституционното си право да инициира референдуми. Управляващата върхушка показва засега по всичко, че те ще се възползват от историческия провал да откажат на суверена правото му да решава съдбата си. С което само доказват категоричното – България се намира в ситуация на суспендирана демокрация, при която волята на народа няма значение за тясната корпоративно-политическа управляваща групировка. Надявам се, че ще се събере достатъчно гражданска енергия, която да подкрепи конституционното право на президента като се инициира и подписка за провеждането на референдум.

Може би си сред най-известните „кукловоди“ в страната. Кой кукловодиш? Лесно ли се кукловоди? Какво печелиш от това?
Чудовищната пропаганда, характерна за диктаторските режими ме произведе в кукловод. Целта беше ясна. Протестът отказа да се идентифицира с лидери и лица. Неговото присъствие и послание беше толкова ярко, че той нямаше нужда от откроени говорители. Това създаде проблем на управляващите. Нямаше как да дискредитират отделни личности, които съответно да дискредитират самия протест и неговата кауза. По тази причина те ни посочиха. Мен и някои други, които те избраха като удобни за дискредитиране. Невъзможно им беше да си представят, че ние нямаме по някой скелет в гардероба. Защото те всички имат подобаващ набор, с който се държат едни други и така са свикнали да им се случват нещата. Ултимативната им цел беше да ни произведат в лидери на протеста и да ни дискредитират. Не им се получи, защото освен, че сме известни, се оказа и че сме свестни и тогава включиха машината за лъжи. Аз съм удобна мишена, защото чрез мен атаката върви по други две линии – срещу президента Плевнелиев и срещу служебния премиер Райков, че даже и срещу цялото служебно правителство. Не успяха. Здравите сили на самия протест изхвърлиха като вредна болест тези опити на пропагандната ламя да ме погълне и елиминира. Важно е да се знае. Аз, една от тези, които се опитаха да оклепат и омърсят с всички средства, нямам от какво да се срамувам в своя професионален път. Тъкмо напротив: аз имам изключително успешна кариера в БНТ, която е започнала там, след като съм била одобрена на конкурс. Била съм съветник по време на предизборната кампания на  кандидат-президентът, който спечели изборите. Била съм говорител и на практика стратегически съветник по комуникации на служебния премиер и служебното правителство, като във финалното си обръщение министър-председателят ми е благодарил поименно за професионализма. Изброявам всичко това, защото навсякъде по света моята кариера е за пример и подражание. Опитът да се твърди обратното е част от онази чудовищна подмяна, която обръща ценностите с главата надолу. Но това не може да е устойчиво. Ненормалността не е стабилна база за дългосрочна стратегия. Нормализацията ще се случи рано или късно. И аз ще продължа да вървя напред, следвайки собствените си цености, които винаги са ме водили, и които винаги съм следвала. И които ме изведоха на протеста. А те ще трябва да се справят с последствията от изборите, които са им наложили техните ценности.

Ако има оставка ще трябва ново служебно правителство. Мислиш ли, че трябва да е същото, като предишното? Как оценяваш работата му? Заслужава ли доверие втори път?
Със сигурност мога да кажа, че служебното правителство изигра ключова роля. Може би е историческа, но трябва да мине още време, за да го твърдим категорично. Безспорно е, че това беше изключително предизвикателство за президента, което той пое и с което се справи блестящо. Към днешна дата това е безпорно, въпреки всички съмнения на всички скептици “по пътя”. Служебното правителство разби най-внимателно изграждания мит от българската политическа класа във всичките години на преход, а именно – че в България няма хора, които да стъпят единствено и само на безспорната си експертиза и да управляват с една-единствена кауза – България. Ще цитирам премиерът Райков, който във финалния си отчет нарече техния с президента отбор – А-отборът на България в едни много критични времена. Служебното правителство не само изведе България от кризата след февруарските събития миналата година. Служебното правителство извърши огромна работа в ключови сектори като енергетика – където остави анализите на Световната банка и Европейската комисия, както и разписани правила какво и как трябва да се направи в този сектор, за да се стабилизира без драми и по-нататъчни сривове; в областта на европейските фондове – имаше разписан и трети вариант на проект за договор с еврокомисията за следващия програмен период, както и точни препоръки какво и как да се направи, за да се намали загубата на евросредства в рамките на този програмен период; в социалната сфера – и до този момент служебното правителство е това, което успя да отпусне най-големия еднократен социален пакет в помощ на най-ощетените в размер на 41 млн. лв. без допълнителен заем; в областта на регионалната политика – беше безпрецедентно увеличен гранда за енергийна ефективност от 50 на 75 %, бяха пренасочени с цел да не бъдат загубени милиони евросредства към ключови инфраструктурни проекти; и накрая, но не последно място – в областта на електронното правителство – само за тези 78 дни беше изработен проект за електронизация на обществените поръчки и беше уговорен заем от водеща европейска институция за неговото финансиране. Разбира се в този период бюджета бе напълно стабилизиран. Когато се стигне до сформирането на нов служебен кабинет, думата ще има президентът. Аз нямам съмнение, че той ще направи най-добрия избор, както и първия път.

Ще има ли избори 2в1, за тази цел няма много време?
За да има избори 2 в 1, трябва да има оставка най-късно до 5 март. Все още има надежда. Тази управляваща политическо-корпоративно групировка има последен шанс да докаже, че наистина я е грижа за хората и крайната бедност в страната като проумеят и те най-накрая, че няма смисъл да се хаби народната пара за още едни извънредни избори, както и допълнително за референдум и най-редно би било да имаме избори 3 в 1. Защото предсрочни избори ще има. Не е възможно да имаме пълен мандат при толкова ниски прагове на доверие в основните управленски институции. Въпросът е, че отново се правят тънки задкулисни сметки как и КОЙ да оцелее по-дълго в името на запазване на открадното в тези няколко месеци, защото се краде като за Олимпиада, а и защо не да прехвърлим някой и друг роден политически труп на изкуствено дишане в Европа чрез някакъв тип европейска кариера?!

Да кажем, че оставка има. Имат ли българите алтернатива? Кой ще спечели?
На първо място ще спечели демокрацията и гражданите. Това е най-важното. В чисто политически план, ще има интересна политическа кампания. Ще има възможност политическите играчи да се позиционират. Може да има и нови субекти. Защо не?! Ще спечелят онези, които покажат, че са се реформирали. Че по някакъв начин протестът, който апелира за морал във всичко и операция “чисти ръце” (защото тази операция като идея стартира именно от протеста) е бил чут и разбран правилно. Ще загубят вкопчените в статуквото, което дирижараше нашия фалшив преход през последните 25 години.

Води ли Украйна нашата битка? Трябва ли паветата да полетят? И как е Кличко (хаха)?
Приликите между “революциите” в България и Украйна са повече от разликите. Категорично е. Изконно битката ни е една и съща. Което ни поставя в изключително тъжната и мрачна позиция да признаем, че при нас това е всъщност много тревожен факт, тъй като ние вече сме член на ЕС. И въпреки това се борим да се отървем от зависимостите, които ни влачат към тотална подчиненост на Русия. Трябва да се има предвид, че членството ни в ЕС и демократичната зрялост, която се очаква от нас в този контекст, държат реакциите на света доста по-умерени, отколкото по отношение на Украйна. От тук изводът е, че няма кой да ни свърши работата, която си е изцяло наша. Не и този път. Затова продължаваме. Друга ключова разлика между случващото се тук и в Украйна е, че там политическата опозиция играе ключова роля. Докато тук, тя е колеблива. Честно казано трудно ми е да си представя, че липсата на категоричност от страна на политическата опозиция у нас е оправдана с желанието на Протеста да се дистанцира от политическото като цяло. Всеки има своя терен, на който може и трябва да заяви нужната категоричност в името на общата цел – оставка и предсрочни избори. Сигурна съм също, че този път минава през взаимна толерантност. Въпреки различията, трябва да се търсят онези неща, които сближават всички съмишленици по общия път и със сигурност би било по-скоро полезно, ако спрем да се обсипваме с взаимни нападки – всички, които сме от едната страна на барикадата. Така че по въпроса за паветата – не. Твърдо не съм привърженик на това, че те трябва да полетят. И със сигурност трябва да спрат да летят взаимни нападки. Времето за предизборната кампания не е дошло още и минава през оставката. А нея още я няма.

Целият текст на интервюто може да прочетете в blognews.bg

The post Ивет Добромирова: Положението в страната може да бъде определено с една дума и тя е: катастрофа appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване