02/04/14 06:09
(http://www.klassa.bg/)

Майките без 20 дни отпуска

Да се премахне правото на 20 дни платен годишен отпуск на жените за периода, в който са били по майчинство. Това настоява Българската стопанска камара (БСК). Предложението е в пакет от мерки на организацията за промени в Кодекса на труда, който нагорещи страстите със синдикатите. „Няма логика работодателят да плаща 40 дни платен отпуск на служител, на който държавата е дала възможност за 2 г. отпуск по майчинство, при положение, че след изтичането на този отпуск той е деквалифициран“, коментира изпълнителният председател на БСК Божидар Данев.

От КНСБ се обявиха против идеята с аргумента, че зад гърба им се отнемат права на работещите. Шефовете на синдиката нарекоха лансираните мерки възмутителни и поискаха извънредна тристранка.

Освен преразглеждане на правото на годишния отпуск, от БСК предлагат и съкращаване на срока на майчинството за сметка на повишаване на размера на обезщетението в съответствие с практиката в ЕС. В Белгия на третия месец след раждането жените почвали работа, във Франция и Германия отпускът по майчинство е 6 месеца, в Испания – 4, а в Швейцария 6 седмици.

Дългото майчинство звучи социално приемливо, но не е изгодно нито за икономиката, нито за жените. Трябва да им се даде възможност да избират – или по-високо платено майчинство за по-кратък срок или по-дълго оставане в къщи, но срещу по-малко пари, смятат в БСК.
Още по времето на ГЕРБ депутати лансираха идея майчинството да се съкрати на 5 месеца, а през това време жените да получават обезщетение в размер на 100% от заплатата си преди раждането. Отпускът за бременност и раждане сега е 410 дни с обезщетение 90% от заплатата. От 1 януари 2014 г. то се изчислява върху дохода, върху който жените са се осигурявали 18 месеца назад. Преди това беше 24 месеца. За гледане на дете от 1 до 2 г. се дават 340 лв.

 

Работодатели се оплакват от синдикален натиск

През последните години работодателите са подложени на сериозен синдикален натиск, обяви изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев. По думите му под профсъюзно давление се правели законодателни промени и се предприемали стъпки, които били прокризисни. Пример за това е увеличението на минималната заплата, което не е съобразено с инфлацията и производителността на труда, както и възстановяването на данъците за хората с най-ниски възнаграждения. Данев прогнозира, че за една година ще има 10% увеличение на наетите на минимална заплата с цел укриване на доходи.

„Т.нар. клас прослужено време е социалистически атавизъм от времето на Сталин“, коментира още той. В началото на прехода хората с инвалидни пенсии били 300 000 души, а сега са 700 000. Голяма част от тези, които имали решение от ТЕЛК, били изселници в Турция и си получавали пенсиите.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване