02/04/14 11:24
(http://noresharski.com/)

Ранобудните и Протестна мрежа: Европа знае какво се случва в България

Една седмица в Брюксел прекараха официално избрани представители на Ранобудните студенти и Протестна мрежа с цел да информират институциите в европейската столица за случващото се в България. На специална пресконференция във вторник те разказаха за срещите си с членове на кабинетите на еврокомисари, с евродепутати от целия политически спектър и с неправителствени организации.

Основните три теми, върху които протестиращите са насочили вниманието на своите събеседници, са били суспендирането на демокрацията в България от няколко месеца насам, изграждането на паралелна реалност чрез медиите и воденето на неевропейска политика с опити страната ни да бъде изведена от стабилното европейско семейство.

„Европа знае какво се случва в България и ни чу. Дори и българските евродепутати в Брюксел ни чуха, за разлика от депутатите и управляващите у нас, които отказват да чуят”, каза Жюстин Томс от Протестна мрежа. „След всяка среща получавахме истински комплименти за това, че все още протестираме, че го правим по мирен начин“, допълни тя.

„Срещнахме се с евродепутати от доста широк спектър от европейските партии, не сме се концентрирали само върху т.нар. опозиция в европарламента“, каза Румен Стоев от Ранобудните студенти. “Тези хора наистина ни слушаха и имаше неща за протеста, които не им бяха ясни, макар всички да бяха в течение. Имената Делян Пеевски, Цветан Василев и Ирена Кръстева вече са добре познати на всички евродепутати, с които се срещнахме”, допълни той.

Според Михаил Михайлов от Протестна мрежа страната ни е от специален интерес за офиса на еврокомисар Вивиан Рединг. Това е станало ясно от разговора им с члена на нейния кабинет Телмо Балтазар. Пред представителите на двете протестиращи организации на срещата с Балтазар е обяснено, че има достатъчно механизми, които ще бъдат използвани, ако държавата ни нарушава нормите на евросъюза.

„Уговорихме се да изпратим нашата гледна точка за това защо в България съществува „суспендирана демокрация” и да подготвим досие за случващото се у нас в подробности и конкретни проблеми“, каза представителят на Протестна мрежа. Освен до офиса на Вивиан Рединг, протестиращите ще изпратят допълнителна информация към кабинетите на еврокомисар Гюнтер Йотингер и председателя на Европейския парламент Мартин Шулц.

Важна част от разговора с Телмо Балтазар е бил проблемът с контролът върху всички процеси, свързани с достъпа до информация и медийно съдържание у нас. „Същевременно видяхме на практика как издания в Брюксел, които са непризнати от журналистическата гилдия там, разпространяваха невярна информация за срещите ни и се цитираха у нас като достоверни източници“, каза Михаил Михайлов. 

Протестиращите са се срещнали и с наблюдаващия за България в кабинета на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер. Оказа се, че има голяма видимост за това, което се случва у нас, а конкретно проектът “Южен поток” се наблюдава много подробно. Търсят се отговори на въпросите кой стои зад фирмите, които ще бъдат избрани да изпълнят проекта.

На пресконференцията стана ясно, че евродепутатът Андрю Дъф от групата на либералите, към която принадлежи и ДПС, е изявил желание да постави въпрос пред Европарламента от името на българските протестиращи. Желанието му обаче е този въпрос да бъде конкретен и насочен към някой от най-големите проблеми в страната ни.

“Евродепутатът от германските социалдемократи Удо Булман не беше наясно от нещата, които се случват у нас, от начина, по който управлява социалистическата партия у нас в момента. Каза, че ще провери и ще вземе отношение по проблемите, които сме представили пред него”, обясни Петя Джонгова от Ранобудните студенти. Част от членовете на ЕП, с които са се срещнали протестиращите, не са имали представа колко силна е зависимостта на България от Русия. Според участниците в пресконференцията си е проличало, че в евроинституциите има плахост да се говори за политическата ситуация у нас.

„Много от официалните лица ни споделиха, че ние, като част от Протестна мрежа и Ранобудните студенти, можем да бъдем гарант за честното случване на евроизборите през май“, каза Жюстин Томс. Предложенията от евродепутатите са включвали вариант част от протестиращите да бъдат обучени и да се включат като наблюдатели в цялата страна по време на евроизборите.

Томс изрази отново надеждата на протестиращите, че изборите за евродепутати през май ще са комбинирани с избори за български парламент. Според нея загубата на доверието в институциите ни е факт и „за 8 месеца пораженията са толкова големи, че десетилетия ще трябва да се работи в обратната посока“.

“Нашият голям късмет е, че ние, за разлика от Украйна, сме в Европа. Но реално проблемите ни са едни и същи – тласкането ни към Русия в различни зависимости и излизането ни от Европа. Нашите политици са неприети, не се срещат с никого”, каза Теодор Михайлов.

Неправителствените организации, с които са се срещнали представителите на Протестна мрежа и Ранобудните студенти в Брюксел, също са искали конкретни примери за нарушаването на демократичните практики, за прекъсването на медийните свободи, нарушаването на диалога между институциите и гражданите.

The post Ранобудните и Протестна мрежа: Европа знае какво се случва в България appeared first on Noresharski.com.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване