02/05/14 22:28
(http://www.klassa.bg/)

Хиляди хора останаха без ток заради бурите в Европа

Бури и силни ветрове бушуват в Европа.

Десетметрови вълни нанесоха отново поражения на северното крайбрежие на Испания, която от неделя е засегната от вълна лошо време.

Момче на 15 години се води за изчезнало, след като вълните го отнесоха в морето в Галисия. Материалните щети се изчисляват на милиони евро.

Властите въведоха код червено в няколко провинции. В град Фос, Галисия, вчера порив на вятъра със скорост 130 км/ч вдигва и отнесе покрива на училище. Няма пострадали при инцидента.

Очаква се лошото време и бурите да продължат и през следващите дни. Метеоролозите прогнозират вятър с пориви над 130 км/ч в Галисия и до седемметрови вълни.

Над 20 000 домове останаха без електричество тази нощ в Ирландия

заради бурни ветрове, съпроводени от поройни дъждове. Електрическата компания И Ес Би заяви, че аварийни екипи работят за възстановяване на електрозахранването.

Ирландската метеорологична служба обяви вчера средно ниво на опасност. По нейни прогнози в близките дни може да паднат до 46 милиметра валежи. Най-силно пострада южната и югоизточната част на Ирландия, където в резултат на преливане на реки бяха наводнени крайбрежни райони.

Край бреговете на Великобритания Край бреговете на Великобритания Източник: ЕПА/БГНЕС

Великобритания също беше засегната от порои и бурни ветрове,

заради които около 6000 домове останаха без електричество. На места скоростта на вятъра достигна 128 км/ч. Според властите в 297 района във Великобритания има опасност от наводнения.

Вчера британският престолонаследник принц Чарлз посети пострадалото от наводнения графство Самърсет, където предостави 50 000 лири лични средства в помощ на населението. Той се срещна с местни фермери и работници от аварийните служби, които се занимават с отстраняване на последиците от стихията.

Междувременно части от Австрия и Сърбия пострадаха от необичайно обилни снеговалежи, които предизвикаха хаос.

През последните 48 часа Южна Австрия бе покрита от снеговалежи, които предизвикаха парализиране на движението на автомобили и влакове. В части от страната армията бе мобилизирана, за да разчиства пътища и мостове.

Във Франция пък бурята "Петра” остави близо 25 хиляди домакинства в региона Бретан без електричество, докато в същото време поривите на вятъра достигат 153 км/ч в департамента Финистер. Бурята застигна региона през изминалата нощ. Силните ветрове са повалили множество дървета и да скъсали електрически кабели. Въпреки че поривите на вятъра вече са по-слаби, електрическите повреди оставят без ток близо 25 хиляди абонати.

Най-засегнат е департаментът Финистер, където 13 хиляди домакинства са без ток. 7000 къщи в Кот д’Армор, 4000 в Морбиан и 1000 в Ил-е-Вилен също са без електрозахранване. Най-силният момент на бурята е бил около 23 часа, когато около 40000 абонати са били лишени от електричество.

Снеговалежи и поледици парализираха Словения, а силните ветрове изкорениха дървета и прекъснаха електричеството, лишавайки от електричество 50 хиляди домакинства.

Според местни медии тридневната буря в Словения е нанесла най-големите щети в съвременната история на страната. Очаква се лошото време да продължи още няколко дни.

Променливите температури предизвикаха образуването на лед, в който паркираните коли се оказаха в капан.

Ниските температури затрудниха движението, възпрепятстваха работата на някои бензиностанции и банкомати, нанасяйки щети за милиони евро на словенската икономика.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване