02/09/14 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Бедняшки квартали и национализъм в социалната Швеция

Йохан Карлстрьом
Блумбърг

Берачи на боровинки в Швеция. Снимка: от тв екрана

Когато се движи в стокхолмското предградие “Хьогдален”, Линус Рисплинг вижда една страна на Швеция, за която се смяташе, че е изчезнала в резултат на развитието на социалната държава.

По гористите и заснежени хълмове, недалеч от изисканите жилища, са пръснати над 15 бараки и каравани, в които живеят хора, бягащи от бедността и кризата извън Швеция. Това е един от най-малко двайсетте бедняшки квартала и места за лагеруване, изникнали около града през последните няколко години и станали дом за представители на приблизително 80 националности.

“Всичко това е наистина тъжно - има хора, които са толкова бедни, че трябва да идват тук, за да просят”, каза 35-годишният картограф Рисплинг, който живее в “Хьогдален” от 2007 г. “Те не правят нищо лошо, внасят живот в центъра на “Хьогдален” и са много приятни и учтиви - винаги ме поздравяват, докато тичам”, заяви той.

Не всички шведи са така благоразположени. Увеличаването на броя на пристигащите чужденци, наред с растящата безработица през последните шест години, засилва подкрепата за антиимигранстката партия “Шведски демократи”. Социологически проучвания показват, че тя може да спечели над 10 процента от гласовете на изборите през септември, с което да затвърди мястото си на политическа сила с определяща роля за властовите позиции на предвожданите от социалдемократите и от консерваторите блокове.

В момент, когато броят на сирийските бежанци рязко се увеличава, Швеция е на второ място по приемане на търсещи убежище хора в Европа. Поради това, че до голяма степен избегна дълговата и икономическата криза в Европа, скандинавската държава е също така място, където идват имигранти, загубили своята работа в родните си страни. След като през 20 век премахна крайната бедност и изгради социалната държава, сега Швеция се мъчи да намери начин как да задоволи нуждите на групи, които попадат извън изградените от нея системи.

“Изгонете ги”

Миграцията в ЕС “определено е проблем”, каза депутатът Рихард Йомсхоф от партията “Шведски демократи”, която влезе в парламента през 2010 г. “Много от тези хора просят по улиците и могат да бъдат доста досадни. Ние високо и ясно заявяваме, че би трябвало да имаме правото да им кажем да се преместят, но и да ги изгоним от Швеция”, каза той.

Домове от две-три каравани са сгушени под отрупани със сняг дървета на хълмовете на “Хьогдален” близо до железопътна линия, кариера за чакъл и натоварен път. На едно място те граничат с четири бараки, направени от дърво и пластмаса.

Един следобед миналия месец, когато температурата беше под нулата, единственият признак на живот беше димът, който се издигаше от стара каравана. Млада жена, която излезе от караваната, отказа да разговаря, след като беше запитана на английски, шведски и немски. Трима мъже, застанали до кола с българска регистрация, отказаха да отговорят на немски.

“Човешки права”

Председателят на Шведската национална асоциация на ромите в Европа Стефано Кужиков каза в телефонно интервю миналата седмица, че е важно да се има предвид, че гражданите на всички страни от Европейски съюз имат право да живеят където и да било в общността.

“Въпросът опира и до правата на човека, а това е аспект, на който е нужно да се обърне повече внимание”, заяви той по телефона от Стокхолм. “В дебатите има твърде голямо разделение на “ние” и “те”, което поражда предразсъдъци, дискриминация, неравенства и омраза в нашето ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване