02/09/14 22:51
(http://e-vestnik.bg/)

Доклад за педофилията - шамар от ООН за Католическата църква

Католическата църква е в отбранителна позиция след тежките обвинения на ООН, че е защитавала свещениците педофили 

Франс прес

Увенчана в последните месеци с ореол благодарение на популярността на папа Франциск, Католическата църква вчера изпадна в отбранителна позиция след острите критики на ООН, обвиняваща я, че защитава свещениците педофили.

“Плесница” - коментира незабавно цитиран от в. “Република” кардинал след публикуването на доклад на Комитета по правата на децата към ООН, според който Светият престол е възприел практики, “дали възможност посегателства над малолетни да продължават, а виновните да остават ненаказани”.

За Католическата църква ударът е още по-болезнен поради факта, че след избирането на папа Франциск, по-открит и комуникативен от по-свенливия си предшественик Бенедикт Шестнайсети, тя като че ли си спечели значителни симпатии, включително в светските среди.

Докладът на ООН я върна към “позора”, както го нарекоха Франциск и Бенедикт Шестнайсети: десетки хиляди деца, жертва на посегателства от страна на свещенослужители по цял свят в продължение на десетилетия. Престъпленията се утежняват допълнително от обета за мълчание, като висшето духовенство е обвинено, че е прикривало виновните, за да запази репутацията на Църквата.

“В последното десетилетие се наблюдава промяна на курса”, припомня Луиджи Акатоли във в. “Кориере дела сера”. Само за периода 2011-2012 г. са били “разпопени” близо 400 свещеници, което ще рече, че те отново са станали светски лица.

При понтификата на Бенедикт Шестнайсети сътрудничеството с гражданските власти беше препоръчително, няколко епископи, обвинени в прикриване на педофилски престъпления, дори бяха принудени да подадат оставка. Давността на тези престъпления беше удължена на 20 години след навършване на пълнолетие на жертвите.

“С типичната си мудност ООН не долови новата атмосфера в Църквата след избирането на папа Франциск”, отбелязва критично авторът на рубрика във в. “Република” Джани Риота.

“В доклада има пасажи, които сякаш са писани през 2010 г.”, казва журналистът, отразяващ теми, свързани с Ватикана, Марко Полити. Според него текстът на ООН все пак си остава ценен с това, че “изнася на светло всичко, което и днес не работи както трябва”.

Макар че Ватикана възложи на епископските конференции да прилагат постановените норми и да създадат структури за превенция, не всички реагираха, особено в южните страни.

Освен това, казва Марко Полити, е време Ватикана да започне “да стига докрай”, като направи задължително изправянето на виновните пред граждански съд (както настоява ООН), понеже “ако педофилията е престъпление, мълчанието на един епископ е недопустимо”.

И накрая, експертната комисия за закрила на малолетните в Църквата, за чието създаване бе съобщено през декември миналата година, трябва да заработи.

Ватикана обеща “през следващите дни и седмици ясен отговор” и обявяването на план за борба срещу педофилията, каза на свой ред говорителят на Светия престол Федерико Ломбарди.

“Ватикана разбира, че някои неща трябва да се правят другояче”, каза монсеньор Чарлс Шиклуна, бивш прокурор на Ватикана, отговарящ за сексуалните престъпления, на изслушване пред ООН.

При все това другите препоръки на ООН, пропагандиращи по-гъвкав подход към абортите или гейбраковете, остават лист хартия, смятани за “намеса” и дори “идеологически” процес.

“Те са смесили всичко и са направили доклада по-слаб”, казва говорителката на американската епископска конференция Мей Ан Уолш. “Абортите и противозачатъчните средства са теми, които предизвикват културни войни, докато сексуалните посегателства са престъпление”.

“От коя друга страна член или наблюдател ООН иска изрично да промени конституцията, гражданския или наказателния си кодекс, както направи със Светия престол, като ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване