02/09/14 22:45
(http://e-vestnik.bg/)

Кристин Лагард е подходяща за председател на Европейската комисия

Кристин Лагард. Снимка: от тв екрана

Шансовете за ново начало в Европа се появяват рядко и трябва да бъдат използвани. След пет години на криза и икономии, съпроводени от застой, в идните месеци Европейският съюз ще подмени своя изпълнителен състав и ще назначи нови председатели на Европейската комисия (изпълнителния орган на ЕС) и Европейския съвет (представляващ националните правителства), а също нов ръководител на външната политика.

ЕС отчаяно се нуждае от свеж облик. Неговите граждани са разочаровани от далечните машинации в Брюксел. Бунтуващи се политически партии, много от които антиевропейски, заплашват позициите на центристите. Ако ЕС беше компания, неговият управителен съвет щеше да бъде уволнен; ако беше футболен отбор, щеше да изпадне в по-долна дивизия. Той се нуждае от ново ръководство.

За съжаление, европейските лидери не схващат посланието. Сред фигурите, посочвани като евентуален следващ председател на комисията, има двама бивши министър-председатели от по-малки страни - Жан-Клод Юнкер от Люксембург и Ги Верхофстад от Белгия, група неизвестни европейски комисари и председателят на неефективния Европейски парламент Мартин Шулц от Германия. Това е скучен списък от еврократи, които продължават да предписват като панацея изграждането на все по-тесен съюз.

Една личност, която не е сред обявяваните кандидати, би била много по-добър вариант: Кристин Лагард, която оглавява МВФ. Тя е бивш министър на финансите на Франция, но годините, прекарани във Вашингтон в занимаване с кризата с еврото, както и управляването на голяма правна кантора в Чикаго, й дават яснотата на външния поглед за това какво не е наред с ЕС.

Като либерал тя би имала силно желание да завърши изграждането на единния пазар, да насърчи свободната търговия и да ограничи бремето на регулациите. Тя е и убедителен оратор както на френски, така и на английски, което е предимство, като се има предвид разочарованието на нейната страна от ЕС и евентуалния референдум във Великобритания за това дали да напусне общността.

Предполагаем минус за Лагард е това, че за разлика от сегашния председател на комисията Жозе Мануел Барозу и двамата му предшественици тя никога не е заемала изборна длъжност. Но най-ефективният председател на комисията напоследък беше не някой бивш министър-председател, а друг бивш френски финансов министър - Жак Делор, който макар да беше за известно време депутат в Европейския парламент, също беше технократ.

А тази работа сега в еднаква степен има нужда от уменията и на политик, и на технократ. (За един бивш министър-председател е подходящ постът председател на Европейския съвет; италианският лидер реформатор Марио Монти, който също е служил като комисар, може добре да се справи с тази работа.)

По-голямата пречка за това Лагард да стане председател на комисията идва от Лисабонския договор. В него се казва, че Европейският съвет, като взема предвид европейските избори (които трябва да се произведат през май), трябва да издигне кандидат, когото после Европейският парламент да “избере” за председател.

Политическите групи в парламента използват това в свой интерес, за да издигнат сега предпочитаните от тях фигури - Шулц от левоцентристките социалисти, Верхофстад от центристките либерали, а следващия месец фаворит от десноцентристката Европейска народна партия (ЕНП) - изглежда вероятно, че това ще е Юнкер. Твърди се, че този процес ще изглежда по-демократичен за обикновените европейци.

Пълна илюзия. Повечето европейски избиратели нито знаят, нито се интересуват кои са тези хора или за какво се борят. Предложението лидерите на ЕС да приемат кандидата на тази политическа група, която ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване