02/09/14 22:44
(http://e-vestnik.bg/)

Смогът - голямото бедствие на Делхи и Пекин

Асошиейтед прес

Улица в Пекин. Снимки: Гергана Мартинова

Помислете два пъти, преди да си поемете дълбоко дъх в Делхи, където все по-замърсеният въздух поражда сравнения с Пекин - световния символ на замърсения въздух. В лоши дни в пренаселената столица на Индия мръсният въздух прави небето толкова сумрачно, че уличният трафик направо пълзи. Разговорите биват прекъсвани от остра кашлица. Крехки ивички слънчеви лъчи се процеждат през грапавото небе.

Датчиците из разположената далеч от морето индийска столица редовно регистрират през последните месеци “опасно” съдържание на дребни частици във въздуха - три или четири пъти по-високо от установения лимит в Делхи, който си съперничи с Пекин.

Засега не е сигурно в кой град има по-лош смог. На измерване подлежат различни токсини, а методите и други неща се различават, но едно е ясно: китайската столица взема мерки за подобряването на качеството на въздуха, докато през последните години в Делхи не е направено много за справяне с проблема, главно защото има слаби обществени протести.

Лекарите са на категоричното мнение, че в Делхи вече повече хора заболяват заради мръсния въздух въпреки недостатъчните данни, които да потвърдят това. Доказано е, че замърсяването на въздуха изостря хроничните белодробни заболявания, а е установено и че води до стрес, сърдечни болести и възпаления.

Тази седмица д-р К. Сринат Реди, шеф на “Фондацията за обществено здраве в Индия”, бе съпредседател на първото заседание на създадената преди двама месеца комисия към министерството на здравеопазването. Тя включва учени, чиновници и здравни работници и има за задача да препоръча начини за опазване на хората от мръсния въздух. Техният доклад трябва да бъде готов след година.

Сравняването на нивата на замърсяване в двата мегаполиса - дом на общо 29 милиона души - е нещо естествено, като се има предвид, че те са витрина на възможностите и икономическия растеж на Азия. И двата града са преминали през главоломно икономическо развитие, променило техния ландшафт само за едно поколение, повишило жизнените стандарти, но и избълвало огромно количество мръсотия.

Десетилетията на политика в полза на икономическите решения за сметка на екологичните опасения дадоха своя отпечатък. Сега автомобилите - признак за средната класа - са мечта за хиляди измъкнали се от мизерията, а десетилетията на строителен бум вдигнаха в небето безброй облаци прах.

Има различни начини за измерване на замърсяването, но сравненията се свеждат главно до въпроса за микрочастиците, наричани понякога черен въглерод или сажди, които могат да се наслояват в белите дробове на човека и да се разлагат с времето.

В Делхи нивата на PM 10 - материални частици (particulate matter) с размер 10 микрометъра - обикновено достигат до около 400 микрограма* на кубически метър през последните няколко месеца. Това надвишава четирикратно законния лимит в столицата от 100 микрограма на кубик и много повече от препоръчания от Световната здравна организация лимит от 20. През 2011 г. средното равнище е нараснало до около 280.

В Пекин средните годишни нива на PM 10 са спаднали с над 100 през миналата година според Центъра за наука и околна среда - базирана в Делхи група, която прави официални изчисления.

Столицата на Китай е далеч напред пред индийската, що се отнася до подаването на информация на гражданите за заплахите от замърсяване на въздуха. Пекин е създал система за здравна тревога, която препоръчва предпазливост в дните със смог. А терминът PM 2,5 - частиците по-малки от PM 10 и ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване