02/09/14 22:43
(http://e-vestnik.bg/)

Страх прогонва жителите от земетръсния остров Кефалония

Страх от “Рихтерите” опразва главния пристанищен град Ликсури на гръцкия о-в Кефалония, където жителите му преживяват трудни дни.

Градчето издава признаци, че жителите му го изоставят, тъй като мнозина от тях вече започват да търсят подслон другаде, изправени пред опасността да прекарат зимата в палатки и на кораби.

Останалите и най-вече мъжкото население стои на острова, за да пази къщите и имотите от грабежи. Повечето нощуват най-вече в автомобилите и на крачка от домовете си.

Предприетите от властите проверки показват, че 55 на сто от сградите на острова са проблемни.

В Ликсури бе изграден лагер, в който вече функционира кухня, лекарски кабинет и химически тоалетни, за да бъдат задоволени нуждите на хората, намерили убежище в палатките, изградени от армията.

Хиляди обаче прекарват нощите на кораби, в коли и закрити игрища, тъй като студът и влагата са съсипващи.

Палаткови лагери започнаха да се строят и в различни села, където да бъдат подслонени предимно най-възрастните, които трудно могат да бъдат преместени на друго място.

Магазините са затворени. Работят само няколко фурни, които се опитват да вадят хляб, раздаван на тротоарите.

Общинските власти са организирали раздаването на топла храна. Гражданската защита обяви, че има 300 свободни легла на пътническия кораб “Елефтериос Венизелос” и още 250 легла на кораба “Хиос”, изпратен от военноморските сили. На тях се предлага и храна.

Компании досега са събрали 180 хиляди бутилки минерална вода, седем хиляди кутии мляко, хиляди килограма макарони, 600 килограма ориз и три хиляди литра нафта. Църквата е предоставила четири контейнера с храни.

Политически лидери също са на острова.

По данни на сеизмолозите досега са били регистрирани 1100 земни труса. Това показва, че всяка къща е била разтърсвана на всеки 15 минути. Над два сантиметра се е премествала всяка къща на площ от десет километра от епицентъра на главния трус със сила 6 по Рихтер, който бе регистриран на 26 януари.

Според изчисления на учените сградите са се тресяли в продължение на 15 секунди. Констатациите са взети от първите анализи на Атинския институт по геодинамика.

Неговият директор Атанасиос Ганас казва, че сградата на обсерваторията в Балсамата на острова, която е на 10 км от епицентъра на труса първоначално се е отклонила с над два сантиметра, след което отново се е върнала на мястото си.

И докато жителите на Кефалония се бореха сред развалините да намерят отново нормалния ритъм на живот, на острова се роди и първото бебе след катастрофалния трус през последните дни.

На фона на серията вторични трусове здраво момче с тегло 2700 грама се появи на бял свят в родилното на болницата в Аргостоли. Неговата майка, млада ромка, бе съпроводена от доста роднини и приятели, които въпреки тегобите от земетресенията не криеха своята радост.

Радостта им обаче не бе само тяхна. Новината не закъсня да обиколи острова. Събитието развълнува всички. Хората казваха, че това е единствената радостна вест, която се е появила в Кефалония за последните дни. Тя е знак за надеждата, че нещо ново се ражда сред развалините, каза шефът на болницата Панайотис Зафиропулос.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване