02/10/14 22:50
(http://e-vestnik.bg/)

Правосъдието, ЕС и неговата златна Вавилонска кула за 415 милиона паунда

Това е съвременна Вавилонска кула. Златните небостъргачи близнаци, извисили във въздуха 24 етажа - най-високите в Люксембург - бяха построени да подслонят над 1000 писмени и устни преводачи.

Всички тези лингвисти работят за една европейска институция - част от Европейския съюз, за която повечето от нас знаят малко, но която има огромни правомощия.

Кулите, нарочно конструирани така, че да излъчват златисто сияние под слънчевите лъчи, подслоняват служителите, които работят за Съда на Европейския съюз. Той има бюджет от 290 милиона паунда годишно, което е почти три пъти повече от бюджета му преди десетилетие, макар че съдии се оплакват, че съдът се нуждае от още повече средства.

Под кулите миналата седмица бяха паркирани няколко много скъпи коли, сред които “Мерцедес” и “БМВ”. Всеки от двадесет и осемте съдии - по един от всяка страна член на ЕС - и деветте генерални адвокати има право на автомобил и личен шофьор отделно от годишната им заплата от 200 000 паунда, както и други допълнителни придобивки, като например пари за развлечение. Само колите струват около 2,5 милиона паунда. Каталожните цени на подобни автомобили започват от около 60 000 паунда.

В страна с размерите на Люксембург - където шофирането от единия край на страната до другия отнема 30 минути - решението да се предостави на високопоставените юристи толкова привилегирована и скъпа облага рискува да предизвика присмех. Средствата, твърдят критици, биха били изразходвани по-добре, ако се направи опит да се разчисти нарастващата грамада от изоставащи дела.

Нови данни, с които “Телеграф” разполага, показват, че в Съда на ЕС висят рекордните 2462 дела. Забавянията в разглеждането им могат да бъдат толкова драстични, че за произнасяне на присъда може да са необходими четири години.

Според опонентите на ЕС - които се оплакват, че той е прекалено голям, прекалено помпозен и прекалено скъп - Съдът на ЕС олицетворява всичко, което е сбъркано.

Тази седмица депутати и членове на Камарата на лордовете от Парламентарната група за европейска реформа, в която членуват представители на всички партии, ще проведат изслушване за ролята на Съда. Професор по право от Лондонското училище за икономика ще призове повечето от задълженията на Съда да бъдат изцяло отменени.

Проблемът е, че натоварването на Съда на ЕС нарасна заедно с нарастването на ЕС. Колкото по-голям става ЕС и колкото повече закони и регламенти се приемат в Брюксел и Страсбург, където са централите на Европейската комисия и Европейския парламент, толкова повече работа се отваря за Съда в Люксембург.

Съдът - който не бива да се бърка с Европейския съд по правата на човека в Страсбург - е върховният съд в Европа. Той тълкува правилата и законодателството на ЕС и произнася решения по знакови дела, които са валидни без оглед на държавните граници в ЕС. Съдиите установиха, че “Майкрософт” нарушава правилата на конкуренцията и наредиха компанията да заплати 700 милиона паунда глоба; те обявиха, че е дискриминационно застрахователните компании да предлагат на жените шофьори застраховки за по-малка сума.

Но механизъм за филтриране на казусите не съществува и съдебни дела лесно могат да бъдат заведени за незначителни неща - или поне не дотам значителни. Трима съдии в момента трябва да решат дали един производител на храна може да патентова хрупкава бисквита с мек шоколадов пълнеж. По делото, което се гледа в момента, ще е нужна поне една година и вероятно повече за произнасянето на решение - като по-голямата част от времето ще отиде за превод на документи.

В двете съдилища - Съда на ЕС и Общия съд - има общо 56 съдии. Обикновено един съдия в Общия съд има по всяко време 50 висящи дела. Но продължителността на съдебния процес е нараснала драстично заради нуждата от превод на документите ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване