02/12/14 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Защо руските власти удариха телевизия “Дожд”

ДПА

Когато близо 40 души с чадъри бяха арестувани пред Кремъл миналия уикенд, те не правеха кампания срещу ужасното време в руската столица.

Те направиха флашмоб в подкрепа на “Дожд”, телевизионен канал, чието име означава дъжд на руски. Стояха мълчаливо под чадърите си, за да не нарушат задушаващите антипротестни закони в Русия, докато полицаите ги арестуваха.

Арестите бяха показани по “Дожд”, която за мнозина е последната открито критична към президента Владимир Путин телевизия.

Новинарският и токшоу канал може да бъде принуден да спре излъчване, след като повечето големи кабелни оператори в Русия казаха, че ще го извадят от списъка с предлагани телевизии.

Това направи в понеделник “Триколор”, най-големият сателитен оператор.

Собственичката на “Дожд” Наталия Синдеева каза миналата седмица, че ако това решение бъде изпълнено, то ще значи финансова смърт за канала.

Главният редактор Михаил Зигар заяви пред ДПА тази седмица, че след оттеглянето на “Триколор”, обхватът на “Дожд” е намалял от 17 милиона до едва два милиона домакинства - основно в региони, където хората по-малко се интересуват от политика. “Никой не знае какво ще поднесе бъдещето, но ние няма да се предадем”, каза Зигар.

Телевизията бе засипана с критики заради онлайн дебати за обсадата на Ленинград през Втората световна война, в който бе изказано предположението, че съветското ръководство е можело да спаси живота на стотици хиляди хора, ако бе предало града на нацистите.

Дебатите бяха излъчен на 26 януари, в навечерието на 70-годишнината от вдигането на блокадата. Те предизвикаха кампания на прокремълски блогъри, към която бързо се присъединиха членове на правителството. Те обвиниха канала в реабилитиране на нацизма и в липса на патриотизъм.

Депутати от Санкт Петербург поискаха прокурорска проверка на канала, а председателят на горната камара на руския парламент нарече въпроса “светотатство”.

“Дожд” се извини за внушението, направено във въпрос по време на дебата.

Журналисти и поддръжници на “Дожд” казаха, че решението на операторите да премахнат канала е взето в резултат на политически натиск от Кремъл.

Опозиционният лидер Алексей Навални нарече кабелните компании “политически проститутки, които следват очевидно незаконни указания да наложат цензура”.

“Триколор” посочи, че редакционната политика на телевизията не отговаря на неговата стратегия.

Телевизионният журналист Павел Шеремет смята, че проблемът е в начина, по който каналът отрази ескалиращите протести в Украйна. Според него Кремъл се страхува от показване на масови продемократични митинги, защото това може може да насърчи дисидентство у дома. “Дожд” предава за протестите повече от която и да е друга руска телевизия”, заяви Шеремет по телефона от украинската столица Киев.

Шеремет отхвърли също обясненията на прокремълските “спецове”, че операторите са чакали удобен момент да зарежат “Дожд”, защото телевизията се пазаряла с тях за необичайно благоприятни бизнес условия.

Той изтъкна, че операторите не са реагирали на предложение на “Дожд” да я излъчват безплатно до края на годината. “Ако приемат това предложение, те ще докажат, че действат изцяло по търговски причини”, каза Шеремет.

Русия постоянно е критикувана за лошите стандарти на свободата на печата. Организацията “Репортери без граници” нарежда Русия на 148-о място от 179 страни по свобода на печата - с шест места надолу в класацията за последната година.

Мнозина казват, че кампанията на Кремъл да запуши устата на телевизията е започнала през 2002 година, когато най-голямата частна телевизия НТВ бе купена от държавния енергиен гигант “Газпром”, а собственикът й Владимир Гусински бе арестуван и принуден да емигрира.

“Дожд” е създадена през 2010 г. и се разраства от онлайн телевизионен експеримент до популярен канал. Тя преживя значителен възход благодарение на ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване