02/12/14 22:40
(http://e-vestnik.bg/)

Имиграцията: наистина ли Шотландия е различна?

Стивън Брокълхърст

През последните години имиграцията се изкачи до върха на политическия дневен ред. Докато политици в Уестминстър искат да намалят броя на хората, идващи във Великобритания, политиката на Шотландия е да приема повече имигранти. На какво се дължи тази разлика? И дали хората в Шотландия подкрепят нуждата от повече имигранти?

Миналия месец министърът на образованието на Шотландия Майкъл Ръсел оповести у дома новината, че Шотландия не следва същия път като британското правителство, като добави, че дебатът на юг от границата се “направлява от Партията на независимостта на Обединеното кралство (ПНОК) и от грозна ксенофобия”.

Изявлението беше осъдено от британското правителство като “възмутително” и “смехотворно”, но избухването на Ръсел илюстрира голямата политическа пропаст между нагласите на хората, които управляват в Шотландия и тези в Уестминстър.

Консерваторите в Лондон следват политики, насочени към намаляване на миграцията и дори лейбъристите в Уестминстър, които преди десет години посрещнаха с добре дошли източноевропейците, вече смятат, че имиграцията е отишла твърде далеч.

Ако прибавим желанието на ПНОК да извади Великобритания от Европейския съюз и да затвори границите й за гражданите на други страни членки, се създава нарастващ натиск за намаляване на миграцията в Англия и Уелс.

Но не и в Шотландия. За разлика от почти всички други националистически партии в Европа, Шотландската национална партия (ШНП) очерта в своята Бяла книга мерките, чрез които би опитала да увеличи имиграцията, ако Шотландия получи независимост от Великобритания на референдума през септември.

Демографските данни сочат, че населението на Шотландия застарява и въпреки нарастването на населението в резултат на имиграцията през последното десетилетие, политическият консенсус е в подкрепа на приемането на мигранти в трудоспособна възраст, които да заемат работни места и да основават бизнеси, които биха могли да подпомогнат растежа на икономиката.

Основните опозиционни партии в Шотландия не се противопоставят на тази част от плана на ШНП за независимост и са съгласни, че мигрантите могат да дадат тласък на икономиката.

Но убедителен ли е този аргумент за хората в Шотландия? Споделят ли те вижданията на своите политици?

Наистина ли шотландското общество е по-отворено към имиграцията, отколкото хората на юг?

Центърът за наблюдение на миграцията в университета в Оксфорд току-що започна първото по думите му голямо проучване на това какво мислят шотландците за имиграцията в Шотландия.

Скот Блайндър, директор на центъра, казва: “Голяма част от досегашните изследвания в Шотландия са била базирани на малък брой респонденти и на малък брой въпроси”.

“Хората вадят доста заключения въз основа на много малко материал.”

Изследването на Центъра за наблюдение на миграцията, проведено от организацията за изследване на общественото мнение “ЮГов” (YouGov) сред повече от 2000 респонденти в Шотландия и подобен брой в Англия и Уелс установи, че нагласите на шотландците към миграцията са различни от тези в останалата част от Великобритания, но не “прекалено различни”.

Д-р Блайндър казва: “Мнозинството от шотландците (58 процента) също биха искали намаляване на имиграцията, но това е доста по-малък дял от този в останалата част от Великобритания (75 процента)”.

“В Шотландия има по-голяма вероятност да чуеш, че имиграцията е добра за Шотландия, което е точно обратното на нагласите в останалата част от Великобритания. Изглежда, че в обществения дневен ред в Шотландия този въпрос не е чак толкова важен.”

Констатациите на Центъра за наблюдение на миграцията съответстват на скорошно изследване на социалните нагласи във Великобритания, което установи, че 78 процента от хората в Англия смятат, че броят на имигрантите във Великобритания трябва да бъде намален. Изследването показа, ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване