02/12/14 11:21
(http://www.klassa.bg/)

Корабокрушенец се завърна у дома след 13 месеца в океана

Салвадорският корабокрушенец , който твърди, че е бил носен 13 месеца от теченията в Тихия океан, пристигна у дома и бе посрещнат с топла прегръдка от семейството си, което го мислеше за мъртъв.

Хосе Салвадор Алваренга се върна през океана този път със самолет, две седмици след като

беше спасен от патрулиращ полицейски кораб на Маршаловите острови миналата седмица на отдалечен атол. Той приближил до брега със 7-метровата си лодка от фибростъкло, носен от теченията в продължение на 12 500 километра. С избеляла от слънцето коса и рошава брада, едрият 37-годишен мъж изглеждаше в изненадващо добро състояние при пристигането си в столицата пет дни, след като стъпил на твърда земя на отдалечения атол Ебон. Той не изглеждаше с напукани устни, изгоряла кожа или да има други признаци на голяма загуба на жизненоважни елементи от организма. Вече с нова прическа и гладко избръснат, той беше подложен на медицински преглед.

Alvarenga , който напуснал Ел Салвадор преди повече от десет години , е живял по южното крайбрежие на Мексико, когато, както твърди той, излязъл на злополучния лов за акули в края на 2012 г., заедно със спътник, който по-късно починал.

Докато се е реел в открито море , Алваренга се хранел със сурова риба и птиче месо, пиел кръв от костенурки и дори собствената си урина, когато нямало дъжд.

"Той можеше да умре. Но, слава Богу, братовчед ми е воин. Не знам какво можеше да се случи на друг на негово място", каза Марисол Алваренга, която дойде да го посрещне на летището, заедно с друга братовчедка."Щастливи сме, че се връща след толкова дълго време", каза тя малко преди емоционалната им среща.

Говорителят на салвадорския президент Давид Ривас заяви пред АФП , че Алваренга ще получи "специално отношение". Той се отправи с линейка към болница край Сан Салвадор, където лекарите ще решат дали да прекара нощта там, или да се върне в своето рибарско селце Харита Палмера.

Там трудно вярват на одисеята на Алваренго. За риболовците, които знаят много истории за корабокрушения, никой не може да оцелее тринайсет месеца в открито море.

Жан-Ив Шов, френски лекар на далечни плавания, заяви, че е "скептичен за тази история и нейната продължителност". "Храната, която е поглъщал - риби, птици - съдържа само протеини и ако те са полезни за мускулната структура, те не стигат за цялостното функциониране на човешкото тяло, което се нуждае и от въглехидрати. Без захар то не работи, и на първо място спират невроните", каза д-р Шов. Повече от странно, казва той, е "липсата на витамин C, който се намира само в плодове и зеленчуци и води до голяма смъртност в морето по времето на Христофор Колумб. Обикновено трябва да има признаци на дефицит като опадане на зъби, кървене от венците, изтощение на организма, а той не го показва", казва той.

Д-р Шов обаче не е изненадан, че рибарят не е срещнал никакъв кораб през Тихия океан, " където движението на корабите е много по-малко интензивно, отколкото в Атлантическия океан".
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване