02/12/14 22:35
(http://e-vestnik.bg/)

“Ново начало” за Кипър с благословията на САЩ

Никозия, гръцкият Кипър.
Снимка: Снежана Аврамова

На фона на силна международна намеса и бурно задкулисие, но най-вече с благословията на американците, днес в Никозия стартира нова преговорна процедура за разрешаване на проблема с разделения остров Кипър.

Президентът Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци се срещат на старото летище в Никозия на буферната зона, разделяща на две острова с намерението да поставят началото на нови прегевори между тях.

Американците, които поеха изцяло менажирането на кипърския проблем, изглежда, че ще мобилизират днес и президента Барак Обама, който не е изключено по този повод да спомене и за безлюдния град на острова Фамагуста.

Темите за мерките за изграждане на доверие стоят на първо място на тези разговори и по всичко личи, че те ще допълват цялата преговорна процедура в случай, че същността на диалога зацикли.

Лидерът на кипърските турци Дервиш Ероглу заяви, че целта е да се постигне споразумение, което ще може да се приеме от неговата етническа общност, и че точно с тази идея той сяда на масата за преговори.

В писмена декларация Ероглу посочи, че преговорната процедура ще бъде трудна. Кипърските турци трябва сами да определят бъдещето си, изтъкна Ероглу и добави, че той знае какво решение искат те.

Днес ще имаме среща с Никос Анастасиадис и пожелавам в рамките на този диалог да постигнем без да губим повече време да съградим новата обща държава, подчерта кипърският турски лидер и допълни, че ако е нужно, ще информира лично кипърските турци и международната общност.

Да приключим до три месеца, призова кипърският турски лидер и настоя да не се губи време.

Той обаче окачестви въпроса за гаранциите като “червена линия” за кипърските турци и изтъкна, че всички партии в кипърския турски парламент подкрепят усилията за решение на проблема за острова.

Ероглу назначи за преговарящ бившия специален представител Кудрет Йозерсай, който си е сътрудничил и с предишните лидери на кипърските турци Рауф Денкташ и Мехмет Али Талят.

Малко преди срещата Анастасиадис-Ероглу Европейската комисия се появи, за да “размъти водите”. Без да се придържа към равноотстояние по проблема за Кипър, в свое съобщение Комисията признава, че “Турция е допринесла през последните седмици, за да помогне за подновяване на преговорите”.

На съвместна среща в Брюксел в рамките на политическия диалог ЕС-Турция върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, комисарят по разширяването Щефан Фюле и турският външен министър Ахмет Давутоглу стигнаха до оценката, че е изключително важно да има цялостно разрешаване на кипърския проблем.

Ние се съгласихме колко важно е за всички страни да има цялостно решаване на кипърския проблем, казва Фюле в писмено съобщение на Комисията.

Чешкият комисар, известен с позицията си за Турция, заявява, че Комисията признава, че “Турция е допринесла през последните седмици, за да подпомогне подновяването на кипърските преговори, които се надяваме, че ще започнат много скоро”.

Междувременно високопоставен представител на Държавния департамент на САЩ в отговор на въпрос за днешната среща изрази надежда, че бърз напредък ще бъде отбелязан “в посока на справедливо и трайно уреждане на проблема, което ще бъде прието и от двете общности в Кипър”.

САЩ са обнадеждени от информациите и се надяват на успешен старт на преговорите за острова под егидата на ООН, каза същият представител.

Наред с това той подчерта, че “САЩ подкрепят силно усилията под егидата на ООН за повторно обединение на острова в рамките на една двузонална, двуобщностна федерация, която да донесе сигурност и икономически просперитет на целия народ на Кипър”.

Представителят на Държавния департамент потвърди, че заместник-държавният секретар Уилям Бърнс е имал разговори на 6 февруари с

кипърския турски лидер Дервиш Ероглу, пред който е заявил “твърдата подкрепа на САЩ за усилията по разрешаване на проблема за Кипър под егидата на ООН”.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване