02/12/14 09:54
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски към елита на родния бизнес: Обединете се за големите пазари

Бизнесът трябва да се обедини, за да може да пробие на големите пазари в Русия и Китай. Нужна е промяна в начина на мислене и работа в екип. Трудно е да се направи, но е единственият начин за успех. Иначе можем много да си говорим как има прекрасни пазарни възможности и какво трябва да направи правителството.

 

Това бе посланието, което премиерът Пламен Орешарски отправи към предприемачите по време на първия национален форум "Правителство-бизнес. Рестарт на икономиката", който се проведе вчера в НДК. Вицепремиерът Даниела Бобева нарече това обединяване неминуемо условие за успешни резултати на източните пазари, които са необятни, но трудни за контакти. Над 400 представители от всички сектори дойдоха в НДК, за да зададат своите въпроси на премиера и министрите. За първи път управляващи и бизнес застанаха директно едни срещу други и разговаряха откровено за проблемите.

 

"Основният въпрос, който вълнува бизнесът, е какви конкретни стъпки ще се предприемат за осигуряването на икономически растеж", посочи главният редактор на вестник "Стандарт" Славка Бозукова при откриването на форума.
След отчетите за свършеното на премиера и вицето Даниела Бобева думата бе дадена на бизнеса. След като стана ясно, че въпреки мерките за облекчаване на административната тежест, бюрокрацията, особено от страна на местните власти, продължава да мъчи компаниите, за пореден път бе поставен въпросът за е-правителството. Председателят на БТПП Цветан Симеонов заяви, че е неприемливо да се сложи срок от 2020 г. за старта му. Премиерът беше честен с аудиторията и поясни, че по този проблем се работи още от 90-те години.

 

"Ако съм политик, ще ви излъжа, че ще стане през октомври, но няма да стане", отговори той. "Пълно е с много накупен хардуер и софтуер, който не може да говори помежду си, затова предстои огромна работа", беше откровен Орешарски. Според Бобева досега са похарчени 300 млн. лв. за решаването на този проблем, но са нужни поне още толкова. До 2-3 години ще бъдат електронизирани около 760 услуги, предложени предимно от министерствата и областните администрации. Стратегията за електронното управление е на сайта на МТС и МС още от ноември. Очаквахме много повече критични бележки по нея, каза Бобева.

 

"Ела зло, че без тебе по-зло". С тази народната мъдрост премиерът отговори на искането, отправено от Людмил Александров, шеф в "Радомир Метали", да падне валутният борд, за да се облекчи износът на българска продукция. "Ако имаме плаващ курс, бизнесът ще има много повече разходи, отколкото сега", увери премиерът. Според него българският бизнес е доста гъвкав и се справя доста добре и при валутен борд. "Липсата на паричния съвет ще увеличи дълговата тежест на бизнеса, ще му бъде по-трудно да си обслужва задълженията, а печалбите от износа няма да компенсират тази тежест", коментира и финансовият министър Петър Чобанов.

 

Георги Минчев от Българо-руската търговска палата пък поиска държавна намеса при преодоляване на разрешителни режими и транспорт за търговията с Русия. Да се помисли и за премахване на двойното данъчно облагане, препоръча той. Премиерът отговори, че него също го притеснява пониженият през миналата година стокооборот с Русия. Но всички проблеми ще се поставят за обсъждане по време на българо-руската смесена комисия, която ще се проведе в София през април. След това нерешените въпроси ще бъдат тема на разговор и на срещата на българския и руския премиер, обясни Орешарски. Предприемачи се оплакаха от натиск от страна на митническата администрация, питаха ще се харчат ли държавни средства за индустриализация и защо се наливат пари в закъсали предприятия, как ще се стимулира капиталовият пазар и не може ли миноритарни дялове на държавни фирми да се пуснат за приватизация през борсата.

 

На въпросите, за които не стигна време, премиерът обеща да отговори писмено.
Свалят с 22% таксите за вписвания

 

Само от намаления от таксите по вписванията в търговския регистър с 22% бизнесът ще спести 4 милиона лева, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Досега правителството е подготвило три пакета с предложения за промени в регистрационните режими за намаляване на административната тежест за бизнеса. Два от тях съдържат по 112 предложения за промени, има допълнително подготвени още 72, обясни и премиерът Пламен Орешарски. Той държи особено на тези, които облекчават процесите и съкращават сроковете за стартиране на нови частни инициативи. 26 режима, които ще обсъждаме в сряда на заседанието на кабинета, включват изключително важни за бизнеса елементи главно в строителството, както и някои разпоредби по социални въпроси, каза Бобева. Така например премахваме изискването за планиране на годишните отпуски от малките фирми, допълни тя. Това създава огромни трудности.

 
Спасяват предприятия без лев от хазната

И лев от бюджета няма да отиде за спасяване на предприятия. Така премиерът Пламен Орешарски отговори на въпрос на Никола Закитанов от АИКБ доколко е удачно да се използват бюджетни средства за рестарт на спрени производства. Няма да правим държавна индустриализация или да съживяваме държавни предприятия, а ще подпомогнем частния сектор. Това не е нещо ново, правено е на други места по света. Работим по рестарта на някои големи държавни предприятия от миналото, но по съвършено нови технологии и от частни фирми. Няма да национализираме и закъсали фирми. Участието на частни инвестиции в тях е заявка за по-добра ефективност и за поемане на риск.

 

Работна група на правителството с участието на академичните среди и бизнеса прави Националната програма за реиндустриализация, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Един от основните елементи в нея е изработването на индустриална инфраструктура, допълни тя. Прилагаме пакет от мерки, които ще ускорят реиндустриализацията, които премахват ненужните регулаторни режими, намаляват броя на документите и таксите, съкращават сроковете, заяви зам.-министърът на икономиката Красин Димитров.
Купуваме 3 кораба за отбрана

 

Ангел Найденов търси 360 млн. лв., поръчва съдовете на родни фирми

 

Министерството на отбраната ще направи поръчка за три патрулни кораба, всеки от по 120 милиона лева. Това съобщи военният министър Ангел Найденов по време на дискусията в НДК "Правителство-бизнес". Става дума за модулни кораби, които ще бъдат правени в български корабостроителници. Найденов обяви, че всеки от плавателните съдове ще бъде готов за две години и половина. Ще бъдат създадени 500 нови работни места, каза още военният министър. И уточни, че предстоящото прилагане на приетия пакет от 55 цели за способности, са утвърдени за периода до 2028 г. и са на стойност 2,3 млрд. лв. Това представлява един огромен по същество ресурс за инвестиране в българската икономика, коментира Найденов. По линия на инвестициите, осигурени от НАТО, са близо 60 млн. лв. за проект на модернизация на авиобазата Безмер. След споразумението със САЩ от 2006 г. досега в съвместните българо-американски съоръжения на полигона Ново село са инвестирани над 60 млн. лв., а ефективното им използване с участието на трети страни ще стартира през 2014 г.

 

Военното ведомство има готовност да продава или да отдава под аренда земеделски земи на заинтересовани родни фирми. Подобни терени край летища вече се подготвят, добави още Найденов в отговор на въпроси от страна на бизнеса. Става дума за терени от по 500-600 дка, край пистите до Горна Оряховица и Чешнегирово. Въпросните имоти могат да станат логистични центрове за износ на прясна земеделска продукция, обясниха представители на малкия и среден бизнес. Найденов обаче се противопостави на идея български военни да участват в прибирането на селскостопанска продукция като домати например. По думите му професионалната ни армия има достатъчно ангажименти, в това число оказване на помощ при стихийни бедствия, издирване на изчезнали хора в планината и в морето и други.
Вдигат пенсиите с 3% от 1 юли

 

Повишението на пенсиите от 1 юли ще бъде 3%, въпреки че данните за инфлацията и средния осигурителен доход през м.г. показват, че ръстът не трябва да е повече от 2,7%. Това увери социалният министър Хасан Адемов. НОИ отчете 648,73 лв. средномесечен осигурителен доход за м.г., което е с 4,6% повече от 2012 г. Според швейцарското правило формулата за осъвременяване на пенсиите е сумата от половината инфлация и половината от ръста на средния осигурителен доход. За миналата година инфлацията бе рекордно ниска - 0,9% за цялата 2013 г. Няма да допуснем по-нисък ръст на пенсиите от 3%, заяви министър Хасан Адемов. Ако трябва с допълнителна разпоредба ще фиксираме процента, но най-вероятно Надзорния съвет на НОИ ще вземе решението, допусна Адемов.

 
Извънреден труд само с почивни дни

 

Разширяването на възможностите за извънреден труд е възможно само при гарантиране на здравословен труд. Гъвкавото работно време не трябва да нарушава изискванията за 12 часа междудневна почивка и 2 дни - междуседмична. Така социалният министър Хасан Адемов коментира исканията на бизнеса за промени в Кодекса на труда, които да доведат до по-гъвкаво трудово законодателство.

 

Такива промени обаче ще има само след диалог със социалните партньори и постигнат консенсус, подчерта Адемов. Според него приемането на по-гъвкави форми на заетост задължително трябва да гарантира правата на работниците. За пример социалният министър даде агенциите за временна работа. Те не бива да се превръщат в инструмент за "каскадни" временни договори и така да се заобикаля трудовото законодателство, коментира Адемов.

 

Премиерът Пламен Орешарски също коментира, че няма впечатление трудовото ни законодателство да е сериозна пречка за правене на бизнес у нас. "Разбира се сигурно може да се усъвършенства, но не е задача, която е в списъка за спешни промени", заяви Орешарски.

 
Чакаме 572 млн. евро за наука

572 млн. евро очаква България от ЕС за образование и наука през новия програмен период до 2020 г., съобщи министърът на образованието Анелия Клисарова. Отделно бизнесът ни има шанс да получи средства и от нова европейска програма "Хоризонт 2020", насочена към информационните и нанотехнологиите. "Държавата ще осигури съфинансирането на фирмите за включване в тази програма, увери Клисарова.

 
Държавата дава рамо на инвестиции и европроекти

 

Новата схема ще заработи до март, обяви финансовият министър Петър Чобанов

 

Държавата ще намали наполовина риска по заеми за инвестиции и оборотни средства с нова схема към Националния гаранционен фонд. Тя ще стартира през март и чрез нея фирмите ще могат да получат банкови гаранции за 50% от вложенията си, като те ще могат да се използват и за проекти по Оперативните програми на ЕС. Това обяви финансовият министър Петър Чобанов по време на първия национален форум "Правителство-бизнес", организиран по инициатива на премиера Пламен Орешарски.

 

Схемата ще бъде за общо 500 млн. лв. и ще бъде сключена с 13 търговски банки. Бизнесът от години настоява за подобна мярка, с която държавата да сподели риска с изпълнителите на европроекти. Мярката е най-наложителна за големите инфраструктурни проекти, които са скъпи, сложни и дълги за изпълнение, а фирмите замразяват много свои оборотни средства до успешния завършек на заданието.

 

"Смисълът на преструктурирането на Българската банка за развитие е много амбициозен - да се предостави финансов инженеринг, а не просто кредитиране", каза на форума вицепремиерът Даниела Бобева. Тя даде позитивна оценка на ефекта от програмата "Джереми". Бобева припомни, че фонд ФЛАГ работи по един друг подобен механизъм за предоставяне на мостово финансиране и на гаранции.

 
Мобилните митничари под една шапка

 

Мобилните групи от митничари ще се ръководят пряко от Централното управление на Агенция "Митници". Досега всяка група беше подчинена на съответното митническо управление, на чиято територия действа. Промяната е записана в проект за нов устройствен правилник на агенцията, публикуван за обществено обсъждане. Идеята на промяната е да има по-добър контрол и по-лесна организация на мобилните екипи, коментираха от митниците. Специална дирекция вече ще следи за нарушения в системата на агенцията, гласят промените. В момента одитът на работата на митничарите се прави от Инспекторат към финансовото министерство. В рамките на агенцията пък работи отдел "Вътрешни разследвания", който е част от дирекция "Човешки ресурси". Този отдел вече ще е цяла дирекция, която ще следи изкъсо за нарушения на митничарите. Всяко митническо управление вече ще си има служители, които да правят анализи на дейността. Сега аналитици работят само в Централното управление. Целта е да се открият уязвимите места във всяко едно звено в системата, коментираха от агенцията.
1 млрд. евро за вложения във ферми и мандри

 

Обявяват всички дати за кандидатстване по програмата за селата в началото на 2015 г.

 

Близо 1 млрд. евро от ЕС ще могат да вземат фермерите и собствениците на преработвателни предприятия, за да модернизират производството си. Сумата е предвидена в мярката "Инвестиции в материални активи" от новата Програма за развитие на селските райони. За следващите седем години на действие на селската програма България ще може да раздаде общо над 2,8 млрд. евро. Една трета от тях е предвидена именно за инвестиции във фермите, мандрите и месопреработвателните предприятия, съобщиха експерти от Държавен фонд "Земеделие" в рамките на първия национален форум "Правителство-бизнес", организиран по инициатива на премиера Пламен Орешарски. Мярката за инвестиции ще бъде с най-солидния бюджет през следващия програмен период. По нея ще може да се кандидатства за закупуване на нова техника - трактори, машини за преработвателната промишленост, напоителни системи. Ако по мярката кандидатстват заедно 10-има фермери, те ще могат да получат с 10% по-големи субсидии от предвидения таван за един кандидат. Ако се обединят 20 производители, таванът ще се увеличи с 20%, каза зам.-министърът на земеделието Явор Гечев. Той обяви, че общините също ще могат да разчитат на по-голямо финансиране от ПРСР. За осигуряване на основни услуги на населението в селата и разнообразяване на дейностите в малките населени места ще бъдат отпуснати 630 млн. евро, което е приблизително 20% от общата сума, предвидена по програмата. Друга една трета от парите ще отиде за агроекологични плащания, а 5 на сто от сумата ще бъде запазена за проектите на местните инициативни групи. Още в началото на следващата година ще бъдат обявени графиците за кандидатстване за селската програма за цялата 2015 г., съобщи Гечев. Той обяви, че за всяка от мерките ще бъдат предвидени поне два приема през годината.

 
Водната стратегия готова до март

 

До края на февруари или началото на март ще бъде изцяло готова водната стратегия, което ще позволи реформиране на сектора и решаване на дългогодишните проблеми в него. Това обяви регионалният министър Десислава Терзиева по време на първия национален форум "Правителство-бизнес". Министър Терзиева обяви, че в момента се разглеждат няколко кандидати за овакантения пост на зам.-министър във ведомството, след като Добромир Симидчиев, който отговаряше за реформата във водния сектор, подаде оставка.

 

"Съвсем скоро ще намерим негов заместник, за да продължи по възможно най-добрия начин водната реформа", допълни министърът. Предстои изкарване на собствеността от активите на сегашните ВиК оператори и превръщането на инфраструктурата в публично общинска и публично държавна собственост. Така услугата ще остане в обхвата на водните оператори, а за собствеността ще се грижат водните асоциации, обясни Терзиева. До седмицата трябва да бъде изготвен и правилникът за работата им, тъй като те са учредени отдавна, но без да извършват реална дейност до момента. По този начин най-накрая ще стартира дългоочакваната водна реформа. Освен да намали загубите на вода, които към момента са 65% средно за страната, целта на реформата е и да намали водните режими.

 

23 млн. лв. ще инвестира през 2012 г. регионалното ведомство в строителството на язовирите "Пловдивци", "Луда Яна", за рехабилитация на язовир "Студена" и изграждането на пречиствателна станция към него. 20 млн. лв. са предвидени за борба срещу безводието и в правителствената инвестиционна програма за развитие на регионите. Още 50 млн. лв. от програмата ще отидат за рехабилитация на пътища втори и трети клас. За се подобри изцяло качеството на пътната мрежа обаче е нужно за напред всяка година да се инвестират между 70 и 150 млн. лв., заяви Терзиева.

 

През тази година предстоят завършването на магистрала "Марица", отсечката между Сандански и Кулата на магистрала "Струма" и обходния път на Враца и Западната дъга на Софийския околовръстен път. Така в края на година ще имаме изцяло изградени 90 км нови пътища, каза Терзиева. Предстои стартирането на проектите за изграждане на пътя Калотина-София, Мездра-Ботевград и два участъка от лот 3 на "Струма" с обща дължина 40 км. 200 млн. лв. ще бъдат инвестирани и по програма "Транзитни пътища 5" за обновяване на най-лошите участъци на магистрала "Тракия" и пет други отсечки.

 

През следващия програмен период е предвидено да бъдат инвестирани 127 млн. евро в културни, природни и туристически забележителности, които имат потенциал за привличане на повече туристи, икономически растеж на регионите и повишаване на заетостта, допълни Терзиева.

 
1,5 млрд. за екопроекти до края на годината

 

1,5 млрд. лв. ще разплатим към бенефициенти по проекти на ОП "Околна среда 2007-2013" (ОПОС) през следващите 10 месеца. Това заяви министърът на околната среда Искра Михайлова на националния форум "Правителство - бизнес". 1,278 млрд. лв. от тях ще бъдат платени в сектор "Води", 338 млн. лв. - за изграждане на депа за отпадъци, и 98 млн. лв. - в сектор "Биоразнообразие", посочи Михайлова.

 

С огромни усилия успяхме да увеличим над два пъти разплащането на средства по ОПОС 2007-2013 - от 23% през юни 2013 г. на над 50% през февруари 2014 г., посочи министър Михайлова. Досега по ОПОС са изпълнени само 145 проекта, а 213 са в процес на изпълнение, допълни тя.

 

За да се справим с предизвикателството да усвоим средствата по ОПОС 2007-2013, поставяме много тежки условия пред изпълнителите на проектите включително и за препроектиране на някои от тях, коментира още Михайлова.
Предлагаме промени в Закона за управление на отпадъците, с които да отпадне изискването за безвъзмездно предаване на отпадъците, което трябваше да влезе в сила от юли 2014 г., заяви още министър Искра Михайлова. С тях ще падне и условието за безкасово плащане на сделките с черни и цветни метали, като то ще остане само за суми над 200 лв., допълни тя.

 

Повече пари за Северна България

 

Основна цел на следващата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" е ребалансиране на инвестициите между Северна и Южна България. Това обяви зам.-министърът на транспорта Петър Киров на националния форум "Правителство - бизнес". Досега средствата бяха насочени на юг от Стара планина, каза Киров и посочи магистралите "Тракия", "Струма", "Марица" и жп линията Пловдив - Свиленград. Затова новият програмен период ще бъде открит с обявяването на проекта за рехабилитация на жп линията Русе - Варна, заяви Киров. На север от Балкана са и проектите за модернизация на жп линията Видин - Медковец и за скоростния път Ботевград - Мездра. През следващия програмен период ще се довърши модернизацията на линията Пловдив - Бургас и ще се обновят жп участъците София -Септември, София - Драгоман и Карнобат - Синдел. Ще бъде изграден и най-тежкият централен участък от третия лъч на столичното метро. Средствата по новата ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура 2014-2020" е 1,6 млрд. евро, посочи Киров. Сектор "Транспорт" е подценен, допълни той и посочи, че се търсят варианти за дофинансиране на програмата чрез заем от ЕИБ и от бюджета.

 

Застрахователи искат да финансират държавата

 

Защо представителите на застрахователния и пенсионния бизнес бяха отрязани от достъп до емитирания в края на 2013 г. синдикиран заем, с който да заздравят портфейлите си, поискаха да знаят представителите на тези дружества на форума "Правителство - бизнес". Финансовият министър Петър Чобанов увери, че кабинетът няма нищо против подобни инвестиции. "В процес на готовност сме за такъв ход, но нищо не се предприема засега, заради мнение на Комисията за финансов надзор. Двама от членовете й са се изказали неособено положително за него", каза Чобанов. "Ние искаме да докажем, че това е нормален инструмент, не носи кой знае какъв риск, с който се работи навсякъде и е много добре да влезе в портфейлите на пенсионните и застрахователните дружества", каза министърът. Затова работим за сближаване на позициите по въпроса за този заем, допълни Чобанов.

 

Растежът ще дойде от индустрията

 

Трябват ни повече инженери, ще дадем шанс на частните здравни фондове

 

Пламен Орешарски, премиер

 

Целите на икономическата политика, която си поставихме в средата на миналата година, са насочени в няколко направления. На първо място, стимулиране на икономическото развитие и създаване на предпоставки за излизане от икономическата депресия, устойчивост на икономическия растеж посредством внедряване на иновации и реиндустриализация. Аз и кабинетът нямаме нищо против сферата на услугите. Но искам да се разбере, че услугите нямат потенциал за икономическия растеж.

 

Затова и една от целите в програмата "Европа 2020" е реиндустриализация на европейските икономики. И не на последно място - стабилна макроикономическа среда и фискална консолидация.

 

В икономическите си действия ние ще стъпим на приемственост по отношение на запазване на действащия валутен режим - фиксиран курс на базата на паричен съвет. Разбира се, има известни стимули в плаващите курсове по отношение на експорта, но може би с това се изчерпват предимствата. За сметка на това опитът ни в последните 15 г. показва, че фиксираните курсове в една малка и силно отворена икономика имат далеч по-големи преимущества - нещо, в което съм убеден аз, както и членовете на кабинета и парламентарните групи, които го подкрепят.

Данъците

Ще продължим да поддържаме ниски нива на преките данъци - 10% корпоративен и 10% персонален подоходен данък. Ще продължим да поддържаме единна ставка на ДДС от 20%.

 

Енергетиката

 

Ускоряване на "Южен поток", подчертавам - при значително подобрени финансови параметри и другото неизменно условие - при спазване на българското, разбирайте европейското, законодателство в тази сфера.
"Булгаргаз" вече има дългосрочен договор за доставка на газ с "Шах Дениз". Остава да се изгради и Южният газов коридор (т. нар. ТАП). Разчитаме много на него като първа реална стъпка за диверсификация на газовите доставки след 20 г. теоретични съждения.

 

Все в тази връзка е изгражданетона междусистемните газови връзки със съседните страни - Румъния, Сърбия, Гърция и Турция.

 

За седми блок на АЕЦ "Козлодуй" се надявам преговорите да завършат с успех. Успех за мен означава приемливи параметри за българската страна.

 

Европейските фондове

 

В средата на годината имахме неприятни прогнози за определени средства в риск от загуба до края на тази година. Една от ключовите ни задачи за м. г. бе ускоряване на усвояването на средства. Успяхме да направим ръст при верифицираните средства с 15%, при реално изплатените суми - с 16%, и близо 15% увеличихме сертифицираните разходи. Изплатените суми по европейски програми от края на май до 31 януари т. г. са 1,820 млрд. евро, като предстои за разплащане на приблизително още толкова. В отминалите 6 г. нашата страна никога не беше усвоявала толкова средства за толкова кратки срокове. По отношение на застрашените средства, оценка на служебния вицепремиер от лятото на м. г., вижте резултата - към 31 май под риск бяха оценени 272 млн. евро. В края на годината под риск останаха 35 млн. евро. Надявам се и тях да не загубим.

 

Образование

 

По отношение на средното образование - ще направим преход към неговата професионализация и въвеждане на дуалното обучение по германски и швейцарски модел. За висшето образование - ще засилим изключително много критериите за качество, от една страна, и от друга - потребностите на бизнеса от кадри. Затова вероятно още следващите години значително ще увеличим поръчката за инженери и технически кадри за сметка на останалите с по-хуманитарен профил. В този програмен период ще имаме оперативна програма за съфинансиране на образователни и изследователски програми.

 

Здравеопазване

 

Единна национална здравноинформационна система е нашият фокус. В следващите седмици ще обявим търгове за изпълнители. Ще внедрим електронна здравна карта, която е важен механизъм, най-вече за подобряване на системите за финансово управление и контрол. Ще се опитаме да направим една много по-ефективна лекарствена политика. Сега несъразмерно голям дял в Касата заемат лекарствата в общите средства. Готви се реформа в спешната помощ. Подготвяме концепция за разширяване на пакета здравни услуги, които да се поемат от частните фондове, като по този начин плавно ги въвеждаме и им възлагаме по-голяма функция в сферата на здравеопазването.

(От изказването на форума "Правителство-бизнес: Рестарт на икономиката")

 
Фирмите искат предвидимост

 

Славка Бозукова

 

Събрали сме се в тази зала след една много трудна година - година на крайно противопоставяне. Година, в която диалогът бе сложен, консенсусът - почти невъзможен. Година, след която всички, особено българският бизнес, а това означава работодателите, си пожелаха три неща - спокойствие, стабилност и предвидимост. От тях най-важна е стабилността, защото само тя дава възможност за планиране. А то е базата, на която компаниите могат да разгърнат дейността си, да работят, да осигуряват работни места, да плащат заплати, да инвестират. Казвам всичко това не само като главен редактор, преживял от страниците на в. "Стандарт" съдбите на стотици фирми, дал трибуна за гласа на десетки представители на българския бизнес. Позволявам си да говоря това като мениджър, управляващ голяма компания, който не иска втора 2013 г.
Като представител на Българския медиен съюз искам да кажа, че нашата организация се ангажира в края на година да организира форум за отчет на поетите ангажименти. Ще направим специално издание с всички въпроси на бизнеса и отговори на правителството. Вече сме подготвили и сайт, на който те ще бъдат достъпни за всеки.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване