02/13/14 07:18
(http://www.klassa.bg/)

Евтино твърдение, което принизява проблемите

Евтино твърдение, което принизява проблемите в държавата и отмества важния въпрос кой как работи. Така бившият главен прокурор Борис Велчев определя в интервю за "Труд" изявлението на бившия вътрешен министър Цветанов, че бил "чул да се говори в Прокуратурата как Цацаров прикрил преписка срещу заместника си Сарафов за престъпление, в което двамата са участвали".

"Ако ме питате дали по време на моя мандат съм срещал преписки срещу г-н Сарафов и Цацаров, веднага мога да отговоря еднозначно - не, никога. 

Друг въпрос е, че никой не е застрахован да се пусне срещу него някакъв клеветнически сигнал – нито главният прокурор, нито заместниците му, нито някой съдия или полицай", заяви Велчев.

По повод допълнението на Цветанов, че в Прокуратурата била пратена "справка" на ГДБОП за Сарафов, Велчев каза: 

"Независимо от лекотата, с която се хвърлят обвинения срещу Прокуратурата, че можела да прикрие всичко, знайте от мен – тя е достатъчно голяма, силна и отговорна институция. Познавам я добре и не мога да си представя, че това се случва. 

Нищо не може да бъде скрито. Много е евтин този подход да се обяснява всичко с някакви прикрити преписки."

Днес Софийският градски съд ще заседава по делото срещу Цветанов.

Това е първото дело, по което Цветанов се изправи на подсъдимата скамейка от трите обвинения, които са му повдигнати до момента. 

По него прокуратурата го обвинява, че той пренебрегвайки разрешенията, подписани от съдия е поставил собственоръчно резолюции "НЕ!!!" на шест искания за СРС-та. Те са били за бившия директор на РЗБОП-Велико Търново Орлин Тодоров. 

В съда вече влезе и второто дело срещу бившия вътрешен министър.

На 3 февруари Софийската градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу него и трима бивши директори на СДОТО. 

Това дело е за разследването за незаконното подслушване в МВР. На подсъдимата скамейка освен него трябва да застанат и Сергей Кацаров, Камен Костов и Цветан Иванов. Тримата са обвинени, че за около три години от февруари 2010 г. до април 2013 г. не са осигурили адекватна защита за опазване на класифицирана информация. 

Цветанов пък ще отговаря пред съда за това, че като министър "съзнателно е допуснал" тримата директори да извършат престъпление.

Прокуратурата каза, че от тези действия на Цветанов са настъпили тежки последици като създаване на условия за нарушаване на конституционните права на български граждани и тежко уронване на престижа на МВР.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване