02/16/14 21:55
(http://www.klassa.bg/)

Единбург определи като смешни изявленията на Барозу за Шотландия

Шотландският премиер Алекс Салмонд определи днешното изказване на председателя на Европейската комисия за Шотландия като смешно.

Жозе Мануел Барозу заяви по-рано по Би Би Си, че би било извънредно трудно и дори невъзможно една бъдеща независима Шотландия да се присъедини към Европейския съюз, тъй като приемането на една държава, отделила се от страна-членка на ЕС, трябва да бъде одобрено от всички останали членки на ЕС.

Това изказване е гротеско, се посочва в комюнике на Салмонд няколко часа след изказването на Барозу. Никоя държава-членка на Евросъюза не е казала, че ще наложи вето на подновеното членство на Шотландия. Присъединяването на независима Шотландия към ЕС зависи от демократичната воля на шотландския народ и от становището на държавите членки на ЕС, а не от Европейската комисия, посочи Салмонд.

На 18 септември шотландците ще се произнесат "за" или "против" независимостта на тяхната страна, която от три века е част от Обединеното кралство, в рамките на което се радва на широка автономия.

В случай на положителен вот шотландското правителство, което подкрепя независимостта, смята да внесе кандидатурата на Шотландия за ЕС.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване