02/16/14 22:36
(http://e-vestnik.bg/)

Разногласия сред партиите в Гърция заради евроизборите

Въпросът как да бъдат избирани депутатите през май, които ще представляват Гърция в Европейския парламент управляващите се застъпват това да става с поставяне на кръстче върху името на кандидата, а не с листа , разпали яростна битка и предизвика разногласия сред политическите партии в страната.

В същото време двамата коалиционни партньори - премиерът Андонис Самарас и неговият заместник Евангелос Венизелос, са изправени пред един доста сериозен проблем с политическото им оцеляване, ако техните партии Нова демокрация и ПАСОК претърпят поражение на евроизборите.

Точно за това двете политически сили прибягнаха до този ход - евродепутатите да бъдат избирани с поставяне на “кръстче” - за да се домогнат до максимално повече гласове за себе си. Защото в противния случай, ако изборите за европарламент са с листи, в тях се изисква да бъдат посочени 21 кандидати. Това означава, че със сигурност първите, посочени в тях, ще бъдат избрани, а останалите не.

Съгласно новата избирателна система всяка партия е в правото си да излъчи 42 кандидати, които ще обикалят цялата страна с надеждата да бъдат избрани и да си осигурят добре платен живот за пет години напред.

В момента обаче социалистическата партия ПАСОК е застрашена от разпад, а консервативната Нова демокрация от срив на рейтинга й. Това кара двете сили да правят всичко възможно, за да си осигурят представително политическо присъствие в Страсбург и Брюксел.

Ако Нова демокрация, както се очаква, вкара 4-5 евродепутати, ПАСОК ще е чудо, ако успее да вкара…и двама от общо 21 представители, които се полагат на Гърция в този парламент. Очертава се кандидатите на двете правителствени партии буквално да бъдат заставени да водят яростна битка, за да постигнат оптимално желания резултат.

Поставянето на “кръстче” върху името на кандидата обаче води до загуба на власт за партийните лидери на двете водещи сили - Нова демокрация и ПАСОК, тъй като по този начин в европарламента е възможно да влязат безлични, невлиятелни хора.

Същото важи и за Алексис Ципрас водач на опозиционната СИРИЗА , макар че той публично не иска да признае подобно нещо. Все пак, твърде вероятно е получилите медийна популярност хора на лидера на радикалната левица да успеят да бъдат избрани, но при избора на останалите по-малко познати негови хора партията ще претърпи загуби.

Защото едно е един лидер на партия да определи кои ще са евродепутатите и по какъв ред ще бъдат избрани, а съвсем друго нещо е той да се опитва да ги пробута сред “сюрия” от 42 кандидати.

Огромният брой кандидати обаче работи във вреда не само на лидерите, но и на вътрешното единство на политическите партии. Защото няма как един лидер да не включи сред тях свои вътрешнопартийни опоненти. В противен случай той е изправен пред директен сблъсък с част от партийните функционери и привърженици.

На второ място, след като няма да има листа, а ще се поставя “кръстче” на името на кандидата, за да може той да бъде избран, всяка партия е изправена пред безмислена война за това кой ще бъде избран, като при тази процедура сериозни шансове за успех имат и вътрешнопартийните опоненти. Но при положение, че при евроизбори цяла Гърция представлява един избирателен район, това означава, че един вътрешнопартиен опонент ще бъде и опасен противник за самия партиен лидер.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване