02/17/14 23:24
(http://e-vestnik.bg/)

Защо Шотландия трябва да каже “бай бай” на британската лира

в. Индипендънт

Относителният упадък на Шотландия започва още в мига, когато тя променя паричната ии система - през 1914 година. Съдбата на нацията и изборът на валута са свързани.

Британският министър на финансите Джордж Озбърн изключи възможността за валутен съюз с евентуално независима Шотландия. Така той предостави на региона един златен шанс в неговата история.

Успехът на Шотландия дойде при една различна монетарна система

Шотландия постига огромен успех в глобален мащаб през 18, 19 и началото на 20 век. Тя води света в сферите на инженерството, промишлеността, изобретенията, банковото дело и финансите. В Шотландия се раждат едни от най-великите личности в цялата история на човечеството и регионът става невероятно проспериращ.

Към 1910 г. на Глазгоу се пада половината от тонажа на корабите, построени в Британската империя, и една четвърт от произведените локомотиви в света. Градът има славата на най-добре управлявания в цяла Европа, като в популярните истории е сравняван с велики имперски градове като Венеция и Рим и става известен като “Втория град в Британската империя”. От гледна точка на онова време Глазгоу е отговарял напълно на своята репутация.

Шотландия се радва на този успех при монетарна система, различна от днешната. Британската лира съответства на златния стандарт. Относителният упадък на Шотландия започва още в мига, когато британската монетарна система се променя - през 1914 година. Съдбата на региона и неговата монетарна система са свързани.

Великобритания се отказва от златния стандарт през 1914 година, за да отпечата парите, от които се е нуждаела през Първата световна война. Ако е трябвало да плати за войната със своето злато, запасите й от благородния метал са щели бързо да се изчерпат - и войната вероятно е щяла да свърши до Коледа. Само промените в монетарната система са позволили Първата световна война да продължи по начина, по който се е развила. Какви точно щети е нанесъл конфликтът на Шотландия и останалата част от Великобритания?

Ужасяващата система, използвана днес

През 1914 г. Великобритания се връща към една система на книжни пари без златно покритие, което по закон означава, че те трябва да бъдат използвани. Реално тя не е поддържана от държавата, но е прилагана с принуда. През стоте години, откакто Великобритания започва да използва тази система, Шотландия отслабва.

При златния стандарт, най-общо казано, централната банка може да печата само пари, които може да подкрепи със злато (на практика шотландските банки са имали право да печатат свои пари отделно от Англия). Нито един държавен орган няма монопол върху печатането на пари и пускането им в обращение.

Правителствата не могат да създават злато чрез т. нар. количествено облекчаване или дефицитно харчене на средства. По такъв начин златото поставя ограничения на властите и на това, което те могат да правят и харчат - ето защо политиците го мразят.     То поставя ограничения и на банките - ограничения, които вече не съществуват. При сегашната система банките имат правомощия да създават пари. Според Бен Дайсън от движението Positive Money 96% от британските пари съществуват само като числа в банковите компютри. По-голямата част от тях са създадени чрез проста счетоводна процедура, използвана, когато банките дават кредити (именно заради този ръст на паричното обращение преживяваме това неумолимо повишаване на цените на всичко, година след година).

Контролът върху парите е най-голямата власт, която съществува. Той е централизиран в ръцете на правителствата и банките в Лондон. ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване