02/17/14 22:39
(http://e-vestnik.bg/)

Опиум. Или какво оставя след себе си Западът, като се изтегля от Афганистан?

Оуен Матюз и Анна Немцова

 Афганистан произвежда 90 % от световния хероин

Британски войници охраняват маково поле в Афганистан. Снимка: Нейви таймс/Би Би Си

Тази година войските на Запад ще се изтеглят от Афганистан след 13-годишна война. Ще оставят след себе си непобедим враг и афганистанско правителство - разклатено, корумпирано и само привидно демократично.
Но Западът ще пресметне истинската цена на войната в идните години, вече не в кръв и пари, а на фона на опустошителната световна епидемията от хероинова зависимост, предизвикана от бума в производството на опиум в Афганистан.

Добивът на опиум  в Афганистан се е покачил с  близо 50 % през последната година, според скорошен доклад на ООН. Печалбата от афганистанския опиум възлиза на 68 милиарда долара, но само 10 % от нея остава в Афганистан според Жан-Люк Мелахьо, директор на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността (UNODC).
Изнася се опиум на обща стойност от “близо 4 милиарда, като само една-четвърт отива при селяните, които отглеждат опиума, останалото се резпределя между областни управители, бунтовници, военноначалници и наркотрафиканти” според Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. В същото време нивото на пристрастяване към хероина рязко се покачва в САЩ и още повече в широк кръг от съседни на Афганистан държави - от Русия до Пакистан.

През декември главният прокурор на Охайо Майк Деуайн предупреди, че „хероинова епидемия” върлува в щата; в същото време руският „цар” на дрогата Виктор Иванов нарече хероина „змей”, който „унищожава младежите ни”.

Въпросът за много  от държавите участнички в коалицията, нахлула в Афганистан през 2011 г., е: Наистина ли пропиляхме двойно повече време и пари отколкото във Втората световна война само за да направим Афганистан по-безопасен за производителите на опиумен мак, които бързат да превърнат децата от предградията в наркомани?

През 2008 г., в края на втория мандат на президента Джордж У. Буш, специалният американски  пратеник в Кабул Ричард Холбрук писа, че „най-важно е разбиването на наркодържавата в Афганистан, иначе всичко ще се провали”. Защо тогава мисия, започнала с намерение за възстановяване на съсипаната от войната афганистанска икономика и разбиването на търговията с наркотици, завършва с покачване на производството на опиум на рекордни нива?

Корицата на сп. “Нюзуик” с репортажа от Афганистан.

Част от отговорът е, че Международните стабилизиращи сили (ISAF) – ръководената от САЩ коалиция в Афганистан, не успя да осигури на афганските производители на опиум друг източник на доход.
От 2001 г. насам само правителството на САЩ е похарчило повече от 6 милиарда, за да обуздае производството на опиум, включително програми за изкореняване на опиумния мак и засаждане на други видове култури. Явно не е било достатъчно: опиумът е 5-6 пъти по-доходоносен от другите култури, така че стимулите – или наказанията – трябва да са огромни, за да обезсърчат отглеждането му. Следващият най-голям износ са фъстъците – 7,4 % от общия официален износ на Афганистан, възлизащ на 376 милиона долара.
Селяните печелят  максимум по 203 $ на килограм от реколтата от опиум според доклада на Службата на ООН за борба с наркотиците и престъпността. Въпреки че повече от 100 милиарда долара са похарчени за социални грижи в страната през същия период, Западът не успя да изгради нещо подобно на истинска афганистанска икономика. През 70-те години на ХХ в. Афганистан отглежда сам цялата си храна. Сега трябва да внася огромни количества, за да изхранва населението си от 32 милиона души.

„Тази година повече афганистанци разчитат на доход от хероин, отколкото от жито”, твърди Ахмед Рашид, автор на бестелъра „Талибаните: войнстващият ислям, петролът ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване