02/18/14 07:13
(http://www.klassa.bg/)

Всяка секунда Цветанов държи смъртта на Борисов в ръцете си

Не се смущавам от 100% подкрепа, която лидерът на ГЕРБ получи на конгреса, защото това продължава да е шоуто на Бойко Борисов. ГЕРБ не е нищо друго освен партията на Бойко Борисов. Там няма никаква идеология, а има само хора, които са събрани около своя лидер. Но това ли трябва да е дефиницията за една политическа кила - да се събереш около Бойко Борисов? Който не харесва Бойко Борисов какво прави в ГЕРБ. Неговата партия наподобява тази на НДСВ. Какво е НДСВ без Симеон Сакскобургготски. Всички видяхме: като няма Симеон ІІ, няма движение.

ГЕРБ "дясната" алтернатива

ГЕРБ прави опити да се окаже дясната партия на България. Тя заема електоралното пространство на дясната партия в България, но не е дясна. Борисов не е просто избуял в центъра политик, той завзе дясното пространство. Той постигна това благодарение на своето медийно майсторство и талант. Ние не сме виждали такъв медиен талант като него в България. Той беше подпомогнат и от изключително скудоумната политика на нашите десни, които по въпроса на Борисов направиха шест грешки, при условие, че имаш право на само една – можеш да се съюзиш с него или да не се съюзиш. А те три пъти направиха и двете – общо шест. Десните направиха максимума от шест грешки, там където можеш да направиш само една и умряха. За последните два месеца взеха две решения – никога с Борисов и след изборите да се съюзят с него. С такъв противник в дясно Борисов няма никакви проблеми.

За разлика от ГЕРБ, БСП е достатъчно силна партия, която може да си смени лидерите и си остава лява партия. Разправиите от последния месец още веднъж доказват, че това е партия, в която има движения. Там политическия живот не е свързан с лидера. ГЕРБ уж се опитва да изиграе тази роля, но продължава да зависи от това дали Бойко Борисов се харесва на българите, а не от това дали те казват лодката да плава на дясно или на ляво, както е нормалната практика в демократичните страни.

Борисов, Цветанов и новите хоризонти

Политическият хоризонт на Борисов не излиза извън 2016 г., когато ще се проведат избори за президент. Някакви дългосрочни планове там не се правят, а има само план той да скочи в съответното кресло през 2016 г. От тук е много по-изгодно да се остави Цветанов и той да бъде пуснат по пистата на загасване по две линии.

Първата причина, ако Борисов планираше нещо до 2025 г., Цветанов трябва да се изреже като тумор и да се захвърли. Партията да понесе удар, да започне от едно по-ниско ниво и постепенно да си върне подкрепата. Но за две години това не може да се постигне. Отвинтването на главата на Цветанов като мина от сапьор е неизбежно, но трябва да става много бавно. Всяка секунда той държи смъртта на Борисов в ръцете си. Цветанов може да гостува в едно телевизионно студио и след като излезе на минутата Борисов ще е паднал.

Втората причина Цветанов да трябва на Борисов е, че той не разбира много от политика и продължава сериозно да мисли, че може да се върне. Това е смешно и абсурдно за всеки външен наблюдател. Всеки приятел на Цветанов би го посъветвал в тази ситуация бързо да продаде акциите и да напуска, докато още има цена. Цветанов не мисли така. Това е човек, който на всички етапи в кариерата си има една-единствена грешка, която прави, но тя е достатъчно голяма – надценяване през цялото време. Той си въобрази, че може да стане президент на страната. Той си въобрази, че може да спечели изборите и тръгна да ги фалшифицира и т.н.

На този етап всичко това е много изгодно за Борисов. Ако Цветанов искаше да си тръгне много бързо, той можеше да спазари и Борисов, а той иска да си седи и да побеждава. Това е много удобно. Имаме добрият Борисов – самият той, лошият Борисов – г-н Цветанов.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване