02/18/14 22:41
(http://e-vestnik.bg/)

Германия опитва да ухажва Русия с нов тон

Ройтерс

Ангела Меркел и Владимир Путин на Петербургския форум. Снимка: официален сайт

Докато останалите страни в Европа обсъждат как най-ефикасно да възпират Владимир Путин, външният министър на Германия е на мисия да съживи отношенията с Москва чрез съчетание от публично ласкателство и задкулисна дипломация. Политическата сила на Франк-Валтер Щайнмайер, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), която е по-малкият коалиционен партньор в новата коалиция на Ангела Меркел, се радва на по-добра химия с руските лидери, отколкото последното десноцентристко правителство на канцлера.

Дипломат номер едно на Берлин се надява, че това може да открие нови пътища по отношение на Сирия и Украйна и да помогне на Брюксел и Москва да се разберат. Но Германия може и да надценява лостовете за влияние над Русия, които й дават търговските връзки, и да рискува да се окаже наивна, ако заглуши критиките към Путин, без в замяна да въздейства върху политиката му.

Отношенията между Русия и ЕС се обтегнаха до краен предел от подкрепата на Москва за сирийския президент Башар Асад и взаимните обвинения за намеса в Украйна. Репресиите на Путин срещу инакомислието у дома разтревожиха Запада, който някога се надяваше на демократична промяна в Русия. Европейските лидери масово не отидоха на откриването на Зимната олимпиада в Сочи този месец, а на среща през януари Брюксел отмени вечеря с Путин в израз на гнева си от битката за Украйна.

В този контекст Щайнмайер, който е стар приятел на Москва, избра рискован път, опитвайки се да преговаря с Путин. “Нищо не е възможно без Русия” бе посланието на германския външен министър по време на двудневното му посещение в Москва миналата седмица. Другото бе, че Берлин иска да зададе един “положителен дневен ред” в отношенията с Русия, а не само да я напада ожесточено за нарушения на човешките права.

Откакто през декември се върна на поста, който заемаше в първата “голяма коалиция” на Меркел с ГСДП в периода 2005-2009 г., Щайнмайер обеща една по-силна външна политика и политика по сигурността - а Меркел делегира трудната задача, наречена Русия, на социалдемократите. Той направи посещението си само няколко седмици след като предшественикът му от Свободната демократическа партия Гидо Вестервеле показа солидарност с украинската опозиция в Киев, разгневявайки още повече Кремъл, на който вече му бе дотегнало от месеци на критики от Германия. Вестервеле, който е открит гей, беше силно критичен към спорната руска забрана на “пропагандата” на хомосексуализъм.

ДА ДЕЛЕГИРАШ ОТОШЕНИЯТА С РУСИЯ

Петдесет и осем годишният Щайнмайер бе възнаграден със среща с Путин - рядко оказвана чест на гостуващ външен министър. Двамата мъже създадоха помежду си добри лични връзки още докато шефът на германската дипломация работеше за канцлера от ГСДП Герхард Шрьодер - предшественика на Меркел. Шрьодер разви сърдечни, мачовски взаимоотношения на разбирателство с Путин, като веднъж го нарече “безупречен демократ”. Сега бившият канцлер от социалдемократите работи като шеф на газопровода “Северен поток” на “Газпром” и осинови две деца от Русия.

За разлика от него Меркел никога не е имала топли отношения с Путин, който е говорещ немски бивш кагебист, прекарал пет години в Дрезден в последните години на Източна Германия. Самата Меркел е израснала в ГДР и говори руски. “Русия не е толкова важна за Меркел. Тя има по-голямо значение за Щайнмайер”, каза Александър Рар от базираната в Берлин организация за диалог между двете страни Германско-руски форум.

“Тя смята, че не може да постигне кой знае какво в отношенията с Москва и не притежава онзи афинитет към Русия, с който разполагат много от социалдемократите, които са израснали в годините на “остполитик”, заяви Рар, визирайки политиката на ГСДП за по-добри отношения с комунистическите съседи на Германия през 70-те години.

“Меркел като че ли е делегирала ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване