02/18/14 23:02
(http://e-vestnik.bg/)

Киев гори. Гражданска война?

Пламъци обхванаха главния протестен лагер на антиправителствените демонстранти на киевския площад Независимост във вторник, след като полицията за борба с безредиците опита да прогони демонстрантите след най-кървавите сблъсъци за от началото на протестите в Украйна, предаде AFP. Площадът се превърна във военна зона, след като полицията започна бавно да се придвижва през барикадите на опозицията от няколко посоки, хвърляйки зашеметяващи гранати и използвайки водни оръдия, за да разчисти пътя.

Демонстрантите отговориха, хвърляйки коктейли „Молотов” и камъни срещу стражите на реда и запалиха гуми. Около една четвърт от палатките в протестния лагер, в който протестиращите, настояващи за оставката на президента Виктор Янукович, бяха опожарени. От сцената на площада опозиционният лидер Виталий Кличко заяви, че протестиращите няма да напуснат Майдана. „Това е малък остров на свободата”, каза бившият боксьор. Кличко добави, че Янукович му е позвънил и е предложил преговори, но той е казал първо да изтегли полицията за борба с безредиците.

Тази вечер при силовото разпръсване на протестите на площад Независимост в центъра на Киев са загинали шестима души, трима от които в резултат на огнестрелни рани, съобщи журналист на ZN.UA, който предава от мястото на събитията. По данни на лекарите, тежко ранените са транспортирани с линейки от Майдана, на останалите се оказва помощ на място,
УНИАН припомня, че полицията за борба с безредиците започна атака срещу Майдана след 20.00 часа във вторник. По-рано бе съобщено за девет загинали по време на сблъсъците между протестиращите и силите за сигурност в центъра на Киев през деня.

Как ескалира напрежението

Напрежението в Киев рязко ескалира като участници в антиправителствените протести в Киев окупираха офиса на управляващата Партия на регионите и взеха за заложници полицай и цивилен мъж. В същото време демонстрантите и силите за борба с безредиците влязоха в стълкновения край парламента, който във вторник трябваше да разгледа конституционна реформа, ограничаваща президентските правомощия.

ББС съобщава, че в сградата на Върховната Рада (парламента) се готвят за щурб на протестиращите. Всички врати са барикадирани от вътрешната страна, журналистите не са допускани до прозорците.

На “Грушевски”, “Шелковичная” и други улици в центъра на Киев горят автомобили, докато служители на вътрешните войски и спецчастите “Беркут” стрелят срещу демонстрантите с гумени куршуми, хвърлят светошумови гранати и бият протестиращите с палки. На места частите на “Беркут” използват и водни оръдия.

Демонстрантите пък отвръщат с камъни и павета. Някои от тях са разгромили и подпалили офиса на управляващата партия. От украинската милиция твърдят, че при щурма е загинал служител в офиса.

Съобщава се също, че протестиращите се опитват отново да превземат освободената преди два дни от тях сграда на Киевската градска администрация. Те палели пред входа на сградата автомобилни гуми и хвърляли коктейли “Молотов”.

Силовите ведомства заявиха, че протестиращите в Киев трябва до 18 часа местно време да прекратят акциите си в Киев, предаде ИТАР-ТАСС. Искането се съдържа в общо изявление на ръководителите на Министерството на вътрешните работи и на Службата за сигурност в Украйна. “Ако в 18 часа безчинствата не спрат, ще бъдем длъжни да въведем ред с начините, предвидени от закона”, се казва в изявлението.

Украинското министерство на отбраната призова антиправителствените демонстранти да освободят превзетият от тях днес Дом на офицерите, разположен на улица “Грушевски” в близост до парламентарната сграда. В призива се казва, че с незаконните си действия “протестиращите провокират съответната реакция от министерството на отбраната”.

Украинските власти спряха движението на метрото в Киев, а части на милицията за борба с безредици се приближават към площад “Независимост” - център на антиправителствените протести от близо три месеца, предаде Франс прес. Всички станции на метрото са затворени, заяви говорителка на киевското метро.

Пътната полиция е блокирала входните артерии на Киев. От три-четири ленти е отворена ...

Публикувана на 02/18/14 23:02 http://e-vestnik.bg/19970/kiev-gori-grazhdanska-voyna/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване