02/19/14 23:47
(http://e-vestnik.bg/)

САЩ - дипломация в социалните мрежи

Американското правителство все повече разчита на социалните медии като нов метод на дипломация в онези части на света, където традиционни дипломати не винаги са налице.

Когато неотдавна в Южен Судан избухнаха нови боеве, не дипломат беше този, който се обърна към местното население. Вместо това екипът на Държавният департамент на САЩ във Вашингтон се свърза с бивши студенти от Южен Судан, учили в САЩ в рамките на правителствени програми за обмен. “Помолихме ги да помогнат за прекратяване на насилието и получихме отговор от всички наши южносудански възпитаници”, каза Еван Райън, помощник-държавен секретар за образованието и културата.

Райън и Дъг Франц, помощник-държавен секретар за бюрото по публичните въпроси, говориха на събитие, наречено “Дигитална дипломация: Да направим външната политика по-малко чужда”(Digital Diplomacy: Making Foreign Policy Less Foreign). Дискусията беше част от Седмицата на социалните медии в Ню Йорк, която привлече дузина медийни магнати от цялата технологична индустрия. “Доста повече от половината от населението на света точно сега е на възраст под 30 години и това са хората, до които се стараем да стигнем - тези хора живеят онлайн”, каза Райън.

Дори за Иран, където САЩ нямат дипломатическо присъствие, Вашингтон създаде виртуално посолство онлайн, чрез което иранците могат да се информират за визите и възможностите за обучение в САЩ.

За да заглуши гласовете, проповядващи насилие, Държавният департамент е създал и мултиезично звено, което да се бори с екстремистите в социалните медии, добави Франц. “Имаме хора в сградата на Държавния департамент, които водят непрестанен разговор в екстремистки сайтове по света, за да внесат в тези разговори реалността, акквато е според нас”, каза Франц.

Бързоразрастващите се социални медийни платформи се използват не само в райони, които са недостъпни за американски дипломати. Американски официални лица използват тези канали и за да комуникират с медиите и обществеността.

Държавният секретар Джон Кери например използва акаунта си в Туитър, за да прави важни съобщения. През ноември Кери обяви в Туитър успеха на Женевската конференция, на която беше постигната сделка между Иран и шестте световни сили относно ядрената програма на Техеран. Неговото кратко съобщение беше използвано като водеща извънредна новина в медиите по целия свят.

Също така, когато опустошителен тайфун връхлетя Филипините през ноември, Кери качи снимка в социалните медии, на която държеше плакат, скриващ лицето му. Целта беше да привлече вниманието на колкото се може повече хора къма мащабите на бедствието и да привлече помощи за жертвите.

БТА

Публикувана на 02/19/14 23:47 http://e-vestnik.bg/19978/sasht-diplomatsiya-v-sotsialnite-mrezhi/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване