02/19/14 08:16
(http://www.klassa.bg/)

САЩ сложили Джулиан Асандж в списък с членове на "Ал Кайда"

През 2010 г. американската Агенцията за национална сигурност (АНС) е включила основателя на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в списъка на лицата, подлежащи на следене и преследване заради серията му публикации за войната в Афганистан. 

В този списък влизат и заподозрените членове на терористичната мрежа "Ал Кайда". 

АНС също е настоявала "Уикилийкс" да бъде признат за вреден сайт, за да получи разширени пълномощия за действия срещу неговите сътрудници. 

Спецслужбите на САЩ и Великобритания са шпионирали както сътрудниците на "Уикилийкс", така и неговите редовите читатели на сайта, информира ИТАР-ТАСС. 

За това свидетелствали нови документи на бившия сътрудник на американските спецслужби Едуард Сноудън, представени от интернет портала "Интерсепт". 

Друг документ, датиран от 2012 г., сочи, че британският партньор на АНС – Щабът за правителствена връзка, също е шпионирал "Уикилийкс" и неговите читатели, съобщава порталът. 

Научавайки тези нови данни, Джулиан Асандж, който получи политическо убежище и се укрива в еквадорското посолство в Лондон, призова да бъде назначен специален прокурор за разследване на действията на спецслужбите. 

"Уикилийкс" остро осъжда безразсъдното и незаконно поведение на АНС. Ние призоваваме администрацията на президента Барак Обама да назначи специален прокурор за разследване на криминалната дейност на АНС по отношение на медиите, включително "Уикилийкс" и неговите сътрудници и партньори", заяви Асандж.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване