02/20/14 22:46
(http://e-vestnik.bg/)

Ердоган обявява победа в битката срещу разследването за корупция

Турският президент Абдулах Гюл (вляво) и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган. Снимка: Кафесиясет

Реджеп Тайип Ердоган обяви във вторник победа в битката срещу антикорупционно разследване, определено от него като опит за преврат в деня, когато противоречив закон за интернет беше подписан от президента.

Турският премиер обаче досега не е успял да попречи на изтичането в интернет на поредица записи, очевидно произхождащи от разследването, водено от съда.

“Превратът, предприет на 17 декември, напълно се провали и беше отблъснат”, заяви Ердоган на бурно заседание в парламента на управляващата Партия на справедливостта и развитието, визирайки датата на първата от серия полицейски акции в рамките на разследването срещу бизнесмени и синовете на няколко министри от кабинета.

Думите му бяха последвани във вторник вечер от ратифицирането от президента Абдуллах Гюл на закона за интернет достъпа, разглеждан от мнозина като опит на правителството да попречи на ново изтичане в интернет на записи от разследването.

Законът, който дава на регулаторен орган правомощия да блокира сайтове и лични страници в интернет на основание неприкосновеност на личния живот, беше широко критикуван както от опозиционните лидери в Турция, така и от ЕС заради възпрепятстване свободата на изразяване. Гюл заяви обаче, че го подписва, имайки предвид, че ще се внесат по-нататъшни законодателни промени, включително ново изискване всеки случай на блокиран интернет достъп да бъде одобрен от съда в рамките на 24 часа.

Подписването на закона идва в момент, когато Ердоган дава сигнали, че успешно си възвръща контрола в борбата с движението на Фетхуллах Гюлен, проповедник и бивш негов съюзник, който има последователи из съдебните институции на Турция. Въпреки че Гюлен отрича, Ердоган го определя като главния играч зад разследването, което според правителството е политически мотивирано.

Преместването от постовете им на хиляди полицаи и цял куп съдии и прокурори на практика блокира разследването, насочено срещу голям брой фигури, близки до правителството, в т.ч. сина на Ердоган - Билял.

В същото време натискът понижи стойността на турската лира, която падна до ниво от 2,39 лири за долар по време на хаоса, но във вторник се укрепи до 2,18 лири за долар.

Някои анализатори обаче твърдят, че Ердоган все още е уязвим пред продължаващото изтичане на политически деликатен материал въпреки засилването на хватката му над турските институции.

“Засега пазарът напълно игнорира политическия шум, но очакваме да станем свидетели на неприятна промяна във възприятията през следващите седмици с увеличаването на разкритията за корупция и записи”, пише Аббас Амели-Ренани от Роял банк ъв Скотланд.

Атиля Йешилада от Глобал сорс кансълтантс в Истанбул добави, че твърденията за корупция “надали ще бъдат издухани от вятъра на времето” и могат да повлияят върху резултатите от местните избори на 30 март, които премиерът определя като финална конфронтация между него и критиците му.

В забележки във вторник Ердоган свърза изтичането на подобни записи със закона за интернет, който, както каза на своите депутати, има за цел да попречи на “изнудването и липсата на морал”.

Законът предизвика обвинения в авторитаризъм, както и друг наскоро приет закон, увеличаващ правителствения контрол върху съдиите и прокурорите.

Засега обаче записи, много от които изглежда са свързани с блокираното разследване за корупция, продължават да изтичат в интернет.

В най-новия, който беше излъчен от опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу, на среща на парламентарната група на неговата партия във вторник, Ердоган, както изглежда, инструктира директора на турска телевизия да не отделя толкова много ефирно време на опозиционен кандидат за кмет на Истанбул.

Ердоган призна автентичността на предишен подобен запис, в който иска от същия ръководител да не се излъчва кратък текст в долната част на екрана, свързан с друг опозиционен кандидат. Той обаче обяви, че записът е нелегален, а адвокатите му внесоха жалба срещу Кълъчдароглу, заявявайки, че публичното излъчване на записите нарушава ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване