02/22/14 00:14
(http://e-vestnik.bg/)

“Гардиън”: Десетки загинаха в борбата за бъдещето на Украйна

Снайперисти обстрелват протестиращите в Киев, има десетки убити. Снимка: от тв екрана

Конфликтът за бъдещето на Украйна ескалира до деня с най-много жертви от началото на протестите, пише британският вестник “Гардиън”. Загинаха десетки, ранените са стотици, а точният им брой не може да бъде установен, отбелязва изданието, като цитира противоречащи си източници от опозицията и официалните власти. Според опозицията само вчера са загинали 70 души, официалните данни говорят за 67 убити и 562 ранени за последните 72 часа.

Протестиращите пометоха хиляди полицаи от силите за борба с безредиците, установявайки контрол над центъра на Киев. Опората на властта на президента Виктор Янукович беше заплашена, а хиляди жители на Киев търпеливо строяха барикади в дъжда и студа. Полицията разположи снайперисти и използва бойни патрони, отбелязва “Гардиън”.

Москва окуражи Янукович да смаже размириците и заплаши да спре жизнено важната финансова помощ, ако не го направи, посочва британският ежедневник. В същото време ЕС обяви ограничени санкции срещу високопоставени украински представители. Трима европейски външни министри прекараха близо пет часа в разговор с президента, търсейки компромис, който ще включва ключовите искания на опозицията. Има признаци за напредък, отбелязаха те след срещата с президента.

Въпреки усилените преговори между Москва и Запада обаче няма много признаци, за уталожване на напрежението, след като силите за сигурност стреляха по протестиращите, пише в. “Ню Йорк Таймс”. Има признаци, че президентът Виктор Янукович е по-склонен на компромис, но предвид недоверието и враждебността и от двете страни (украинските власти и опозиция), възможността за споразумение остава далечна - особено в момента, когато много от противниците му заявяват, че няма да се спрат пред нищо освен оставката му.

Янукович загуби най-малко десетина политически съюзници, включително кмета на Киев, който напусна управляващата Партия на регионите в знак на протест срещу кръвопролитията, подчертава американското издание. Гледката на надупчените от куршуми тела шокира страната и света, а широкото използване на огнестрелни оръжия и от двете страни е ново и зловещо предзнаменование за протестното движение.

Единственото ясно е, че протестиращите са си върнали и дори разширили територията си в центъра на Киев, въпреки атаката на полицейските части. По-рано вчера имаше слухове, че Янукович се готви да обяви извънредно положение. Не е ясно обаче дали има правомощията да го направи, отбелязва “Ню Йорк таймс”. Ако обаче не повика на помощ армията, изглежда че президентът няма да може да възстанови контрола си над републиката.За протестиращите обявяването на извънредно положение ще означава “начало на война”, цитира изданието.

Сблъсъците в Украйна не са конфликт между Изтока и Запада, предупреждава влиятелното американско списание “Форбс”. Повечето статии говорят за протестите като проевропейски - нещо, което те не са, подчертава авторът Грег Сател. Да, страната е разделена - но тези разделения не са в основата на кризата. Повечето протестиращи не искат нито да се отделят от Русия, нито незабавно присъединяване към ЕС - което би отнело поне десетилетие.

Украинската криза е по-близка до събитията в Сирия и проблемите на Северна Корея, пише сп. “Форбс”. Президентът Янукович и обкръжението му не са мотивирани от политически причини, а от собствените си интереси. Те искат да правят това, което решат, независимо дали то включва затваряне на опозиционни лидери или разграбване на страната и изнасяне на средствата на Запад.

Геополитическите мотиви са налице - украинските протестиращи са “най-лошият кошмар на Владимир Путин”, а ЕС би предпочел просперираща Украйна до източната си граница пред страна, управлявана от корупцията. Но хората излизат на Майдана, за да кажат “стига” на правителство, което работи срещу тях, а не в тяхна полза. На тях им е дотегнало да бъдат жертва на алчността на едно малко малцинство.

Западът може и трябва да повлияе на ситуацията със санкции. Едно е сигурно - въпреки ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване