02/24/14 22:31
(http://e-vestnik.bg/)

Кризата влошава здравето на гърците

Асошиейтед прес

Изследователите са открили нови доказателства, че гръцката финансова криза взима данък от здравето на хората, включително води до увеличаване на болните от СПИН, туберкулоза, депресия и дори на смъртните случаи при децата.

Откакто икономическата криза удари страната преди няколко години, разходите на правителството за здравеопазване бяха намалени, а стотици хиляди хора останаха без здравни осигуровки. Тъй като програмите за превенция на СПИН бяха орязани, се увеличи нивото на заразените от ХИВ и туберкулоза сред наркоманите.

Предишни проучвания показаха, че самоубийствата в Гърция са се увеличили с около 45 процента в периода между 2007 г. и 2011 г. Новото проучване показва увеличаване на клиничната депресия над два пъти в периода от 2008 до 2011 г., като икономическите трудности са основен фактор за това.

За самоубийствата и проблемите с психичното здраве се говори малко, така че това е може би върхът на айсберга, заяви Александер Кентикеленис от Кеймбридж, водещият автор на проучването. Резултатите от проучването са базирани предимно на статистически данни от правителството и други източници, включително Европейската комисия. Кентикеленис заяви, че ще бъдат необходими години за измерване на дългосрочните последствия от това хората да нямат редовен достъп до здравни грижи, особено хората с хронични болести като сърдечносъдови заболявания.

Кентикеленис и неговите колеги отбелязват също 21-процентно увеличаване на мъртвородените, по данни на Гръцкия национален център за обществено здраве. Някои бременни жени вече нямат достъп до здравеопазване, затова усложненията в бременността им по-късно може да бъдат по-изявени, каза той.

Кентикеленис и колегите му откриха още, че смъртните случаи при малките деца, които в предишни времена бяха в спад, са скочили с над 40 процента в периода между 2008 г. и 2010 г. Това вероятно е свързано с проблема, че бебетата не получават достатъчно храна, както и с по-малкото медицински прегледи, тъй като семействата, орязани от държавното здравеопазване, не могат да си позволят частно лечение, каза той. Проучването бе публикувано в петък онлайн в списание Лансет.

Медицинската хуманитарна организация Лекари на света потвърди, че гръцката финансова криза има разрушително влияние върху здравето. В отговор групата удвои програмите, които води в Гърция от началото на кризата.

Макар организацията първоначално да започна операции в Гърция предимно за да лекува уязвимото чуждестранно население като бежанците, заместник-директорът Натали Симоно заяви, че все по-често лекува обикновени гръцки граждани, които нямат друг достъп до здравеопазване. Симоно каза също, че се увеличава броят на бременните жени, които не могат да си позволят посещение в болница, и на диабетици, които трябва да избират дали да си купят храна или инсулин. Виждаме хора в условия, каквито не съм виждала никога през живота си, каза тя, говорейки за хора, които са се явили в клиники с липсващи парчета от плътта си.

Симоно не бе голям оптимист за това, че гръцкото правителство ще може да промени ситуацията в близко време, като критикува въвеждането през 2012 г. на закон, който задължава наркоманите, проститутките и имигрантите да бъдат проверявани за инфекциозни болести под наблюдението на полицията. Това е пълно нарушаване на техните човешки права, каза тя. Има много солидарност сред гърците, но цялата здравна система е под голямо напрежение, посочи Натали Симоно.

БТА

Публикувана на 02/24/14 22:31 http://e-vestnik.bg/20014/krizata-vloshava-zdraveto-na-gartsite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване