02/24/14 22:30
(http://e-vestnik.bg/)

Нови обещания за сърбите

С приближаването на датата 16 март, когато в Сърбия ще се състоят предсрочни парламентарни избори, улиците, стените и билбордовете се пълнят все повече с предизборните послания на политиците. За разлика от повечето предишни избори, този път в центъра на вниманието не са нито Косово, нито Европейският съюз, нито Русия.

Въпреки че не е грешно да се каже, че сега всъщност нищо не е в центъра на вниманието, или че на изборите ще се вземе само решението за това кой ще се присламчи към сегашния първи вицепремиер с изключение на Драган Джилас, който нито иска, нито го искат, все пак, гледайки обещанията на партийните лидери, може да изкристализират две теми на момента: икономика и корупция.

Този път ще говорим за икономиката. Виждайки, че всички “големи” теми са изгубили силата си, че прагматичният интерес на празния джоб, а не идеите за Европа, русофилството, човешките права и суверенитета ще ориентират гласоподавателите да изберат едно или друго, тези дни нашите партии се хвърлиха към икономическия популизъм.

Без подробно да навлизаме в това кой какво предлага, ето няколко интересни примера за икономическо-политически маркетинг. Управляващите партии като цяло избраха стратегията да величаят досегашните резултати. Така от листовките, раздавани тези дни из Белград, а вероятно и в останалата част на Сърбия, виждаме, че безработицата в страната е намаляла с пет процента.

Тази информация, получена чрез анкета от статистическия институт, отдавна бе опровергана от специалистите, защото само Националната служба по заетостта има меродавни данни, които са напълно противоположни. Това обаче не пречи на партиите да продължат да твърдят, че безработицата намалява.

Властта се хвали и че бюджетният дефицит е намален, което е вярно, затова път дефицитът като цяло е увеличен, което, разбира се, не се казва. Изтъква се и ниската инфлация, което също е вярно, но не се казва, че ръстът на цените е спрян от бедността на гражданите, а не от политиката, и че просто имахме късмет заради отличната земеделска година, така както през 2012 г. нямахме късмет заради голямата суша.

Опозицията е още по-живописна. Необременена от отговорността на властта и фактите от миналото, тя е свободна да ни предлага най-приказни обещания. Има от всичко - намаляване на банковите лихви, ултраевтини държавни кредити, премахване на всякакви налози, по-евтини билети за транспорт, предлага се дори печатане на пари!

Обещават ни лютеница вместо чушки и настояще вместо бъдеще. Няма да има повече икономии, защото животът не може да чака. Очевидно, не могат да чакат и държавните постове.

БТА

Публикувана на 02/24/14 22:30 http://e-vestnik.bg/20012/novi-obeshtaniya-za-sarbite/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване