02/25/14 22:29
(http://e-vestnik.bg/)

Кой печели и кой губи ако се разпадне управляващият Социал-либерален съюз в Румъния

Виктор Понта. Снимка: личен сайт

Три години след създаването си, управляващият в Румъния Социал-либерален съюз (СЛС) е в развод. Лидерът на Социалдемократическата партия (СДП) и премиер Виктор Понта и лидерът на Национално-либералната партия (НЛП) Крин Антонеску си обърнаха гръб и общуват само чрез ултиматуми, обявявани в пресата, след като не се разбраха за преструктурирането на правителството.

Понта не искаше кмета на град Сибиу Клаус Йоханис за вицепремиер и министър на вътрешните работи, Антонеску не искаше за вицепремиер лидера на консерваторите Даниел Константин. Това беше привидно мотивът, който доведе до категорично разцепване. Преговаряха постоянно, но всички кръгове преговори се провалиха поред, а Понта и Антонеску забравиха общите ангажименти, поети по време на предизборната кампания пред румънците, за да започнат борба за постове в правителството между членовете на партиите.

Освен това, на партийно заседание вчера Понта повика шефовете на Националния съюз за прогрес на Румъния (НСПР) и Консервативната партия (КП), за да обсъдят продължаването на управленческите програми на СЛС. Това беше ясен сигнал, даден на либералите: управлението може да продължи и без НЛП.

Нещо повече, след като Виктор Понта казваше дни наред, че не иска либералите да си тръгнат, вчера обяви, че е подготвил вече временно правителство, в случай че министрите от НЛП напуснат управлението. И още нещо, за да маркира дистанцирането си т НЛП, Понта реши да освободи трима държавни секретари, които бяха назначени от НЛП. Върхът на иронията беше, че премиерът беше публикувал тъкмо вчера съобщение във Фейсбук, в което твърдеше, че няма да смени нито един либерал в правителството.

Сценарий 1. СЛС се разделя

СДП - Ползи

1. Премиерът ще бъде принуден да назначи временни министри от настоящото правителство, които да заемат освободените постове от либералите. Според конституцията временният мандат е валиден в срок от 45 дни, а Понта вече обяви на заседанието вчера, че в рамките на този сценарий ще назначи министри от настоящото правителство от СДП, НСПР и КП. Безспорно това е най-голямото предимство за СДП: притежанието на всички постове в правителството.

Така СДП ще има на разположение още 10 мандата за: вътрешните работи, културата, труда, здравеопазването, транспорта, икономиката, финансите, делегиран министър за румънците в чужбина, делегиран министър за водите и горите и за връзката с парламента.

2. Освен това, след като НЛП се оттегли от правителството, СДП ще има свобода да включи в дневния ред всички спорни проекти, които не можеха да минат в парламента именно защото НЛП им се противопоставяше. Например, СДП ще може да прокара както проекта за амнистията и помилването, така и закона за мините или изменения на Наказателния кодекс.

Загуби

1. От една страна СДП ще загуби абсолютното мнозинство в парламента от над 75 процента, което има в момента с НЛП и чрез което можеше да промени дори конституцията. Така, макар да може да събере 51 процента, скорошната парламентарна история показва, че новосъздадените мнозинства са доста крехки, а опозицията, която ще се сформира, ще може да привлече парламентаристи от редиците на властта. Освен това, политическата миграция може да бъде нож с две остриета.

2. Недостатък за СДП ще бъде загубата на поддръжниците на НЛП от верния си електорат, с помощта на който успя да постигне резултати на местните и парламентарните избори.

НЛП - Ползи

Чрез излизането от управлението НЛП ще може да се върне към десния електорат, тъй като вече няма да бъде асоциирана със СДП. Така, ако десницата ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване