02/27/14 23:00
(http://e-vestnik.bg/)

Байдън е в центъра на американската дипломация спрямо Украйна

Асошиейтед прес

Вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън. Снимка: Белия дом

Два дни преди да избяга от украинската столица, президентът Виктор Янукович разговаря по телефона повече от час с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън, превърнал се в главният му канал за връзка с американското правителство по време на политическата криза, обхванала бившата съветска република.

Според висш служител от американското правителство, запознат с разговора, Байдън предупредил Янукович, че възможността за уреждане на кризата бързо изчезва. Служителят каза, че първоначално Янукович не бил сговорчив и обвинил протестиращите по улиците на Киев, че са терористи. В течение на разговора Янукович станал по-отворен за призивите на Байдън, но когато затворил телефона, вицепрезидентът не бил сигурен какъв може да е следващият ход на обсадения лидер.

Последва бърза поредица от събития, които оставиха доста неясна съдбата на Янукович, а и политическата ситуация в Украйна в по-широк план. В петък Янукович се съгласи да състави ново правителство и да свика предсрочни избори. Украинският парламент оряза правомощията на президента и гласува за освобождаване от затвора на негов съперник - бившата министър-председателка Юлия Тимошенко. А в събота Янукович избяга от Киев и се появиха информации, че той се е скрил в проруския украински район Крим.

Крехкото политическо споразумение беше оркестрирано от европейски дипломати, а САЩ и Русия играха поддържащи роли.

Байдън, който изгради работни отношения с Янукович, откакто стана вицепрезидент, застана начело на деликатните дипломатически маневри, предприети от правителството на Обама. Той разговаря девет пъти по телефона с Янукович по време на тримесечната политическа криза - необичайно високо ниво на комуникация, подчертаващо силната тревога на САЩ за стабилността на Украйна, която има стратегическо местоположение до границите на Русия.

По време на кризата вицепрезидентът също така се срещна с украински религиозни лидери и украинско-американски групи, каза правителственият служител, който не беше официално упълномощен да обсъжда намесата на вицепрезидента и настоя да остане анонимен.

Байдън поема водещата роля в дипломатическите разправии в момент, когато неговата компетентност във външната политика е поставена под въпрос от бившия министър на отбраната Робърт Гейтс, който написа в наскоро издадени мемоари, че вицепрезидентът “греши по почти всеки основен въпрос на външната политика и националната сигурност през последните четири десетилетия”. Критиките на Гейтс, отправени във време, когато Байдън обмисля дали да се кандидатира за президент през 2016 г., бяха тежък удар за вицепрезидента, който години наред беше председател на сенатската комисия за външни отношения, докато представляваше щата Делауер в Сената.

Байдън и Янукович се срещнаха за първи път през 2009 г., когато наскоро положилият клетва американски вицепрезидент пътува до Украйна. Янукович беше опозиционен политически лидер с амбиции да стане президент. По време на посещението конфликтът между противоположните ориентации в Украйна между Европа и Русия, което е в основата на сегашната криза, вече изригваше на повърхността.

“Ние не признаваме - и аз искам отново да заявя това - каквато и да е сфера на влияние”, каза Байдън по време на посещението си в Киев през 2009 г. “Ние не признаваме правото на когото и да било другиго да определя на вас или на която и да е друга страна към какви съюзи да се стремите да принадлежите или какви двустранни отношения да имате”, заяви той.

Украйна се опитваше да задълбочи връзките си с Европа, когато Янукович обяви през ноември миналата година, че се отказва от споразумение с Европейския съюз и вместо ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване