02/27/14 22:53
(http://e-vestnik.bg/)

Източна Украйна се изкушава повече да не плаща за западната част

Франс прес

В Донецк, в сърцето на въгледобивния регион Донбас в Източна Украйна, мнозина имат трудности със свързването на двата края и не искат повече да плащат за далеч по-слабо индустриализираните западни региони.

“Тук ние работим за Киев и за Запада”, недоволства 72-годишната Нина Александровна, чиято пенсия е около 100 евро на месец. “Цените в магазините се покачват непрекъснато”, оплаква се тя.

Във въгледобивната мина “Калинина”, директорът Вениамин Николаевич уверява, че всичко е нормално. “Работим както преди” скорошните събития в Киев, които през този уикенд доведоха до свалянето на кабинета на Виктор Янукович, родом оттук, уверява той.

“Искаме само националната икономика да върви”, добавя този човек, който напомня повече на бюрократ, излязъл направо от съветската епоха, отколкото на модерен мениджър.

Едва имаме време да забележим през прозореца на офиса му силно остарелите машини, които обаче имат ценното качество, че работят, преди той да се нахвърли грубо на “началника на охраната”, който е позволил да влезе екипа на АФП, незабавно отведен до изхода под дулото на оръжия.

“Разбира се, че превеждаме заплатите, няма забавяния”, ограничава се той да отговори на един последен въпрос.

Служителите, като Виталий, женен и баща на две деца, не могат да кажат същото. “Не ми платиха миналия петък. Това се случва за първи път”, разказва той, като уточнява, че месечната му заплата е 180 евро.

За да плаща наема за жилището си (100 евро за 40 кв. м. на около 40 км от Донецк) и да осигурява прехраната на своето семейство, му се налага да работи като таксиджия, което му носи допълнителни 500 евро. Жена му, от своя страна, печели по-малко от 150 евро.

Пенсионерите са далеч по-зле, обяснява един от тях, Виктор Афиногеев, който получава еквивалента на 200 евро на месец. От тях “една четвърт отиват” за жилището, което дели със съпругата си, 36 кв. м. в центъра на града.

Украйна е заплашена от фалит без спешна финансова помощ. Според временния финансов министър Киев се нуждае от 35 милиарда долара за две години.

Изгаряне на мостовете?

На главния булевард на Донецк, местните жители явно подминават луксозните бутици. Вижда се как продавачите спокойно разговарят помежду си и касиерки, които са наполовина отпуснали се върху своя касов апарат. Но няма нито един клиент… Отвън цели кохорти служители на “Чистота”, с дрехи в особено мрачни цветове, метат активно.

Този рускоговорещ регион обаче изобилства с подземни богатства и развива интензивна индустриална дейност, като предприятията много често имат тесни връзки с Русия, която е много близка, при това не само географски, но и емоционални.

В тези трудни условия, мнозина жители на Донецк - голям град с все още много съветски вид - се поддават на изкушението да изгорят мостовете със западната част на Украйна в икономически план.

Това чувство не се споделя от 22-годишния студент Дмитри, според когото “трябва да се научим да делим (с останалата част от страната), макар че мнозина тук казват, че не трябва повече да плащаме за другите провинции, че ще е по-справедливо да запазим за себе си богатствата, които произвеждаме”.

“Вярно е, че ние даваме една четвърт от брутния вътрешен продукт на Украйна”, отбелязва той. “Но трябва да покажем човечност”, завършва Дмитри с широка усмивка.

БТА

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване