02/27/14 22:59
(http://e-vestnik.bg/)

Краят на страховития Беркут

Мария Данилова
Асошиейтед прес

Войната на площада в Киев
Снимка: от блога на Иля Варламов - zyalt.livejournal.com

Силите на украинската милиция за борба с безредици Беркут бяха съставени от здрави момчета, набирани сред бивши десантчици и морски пехотинци, първоначално с цел да подсилят милиционерите на улицата в борбата срещу организираната престъпност.

Постсъветските лидери на Украйна обаче не можаха да устоят на изкушението да ги използват и срещу демонстранти.

Беркут - в превод “Скален орел” - хвърлиха здрав бой на протестиращите, които искаха да свалят президента Виктор Янукович, предизвиквайки сериозно негодувание у дома и в чужбина. Новите управляващи наредиха във вторник подразделението да бъде разпуснато.

Ето един поглед върху тези страховити сили за сигурност:

КОИ БЯХА ТЕ

Основната задача на Беркут бе да оказват допълнителна огнева поддръжка на милицията, например когато извършва обиск в скривалището на представител на организираната престъпност. Те бяха подобни на спецотрядите СУАТ в САЩ. Снаряжението им можеше да включва снаряжение за борба с безредици, военен тип стрелково оръжие, каски и дори картечници. Те също така охраняваха обществени събития като спортни срещи, а понякога просто допълваха патрулите на милицията.

Преподавателят от Нюйоркския университет Марк Галеоти, който е писал за силите за сигурност в бившия СССР, казва, че Беркут са чисто и просто продължение с променено име на милиционерските части за борба с безредици от съветско време, наричани ОМОН (Отряд на милицията със специално предназначение).

Личният им състав често е бил попълван от хора, отбили задължителната си военна служба в подразделения, изискващи добри физически данни, като десантни части и морската пехота, и много от които бивши спортисти.

ТАКТИКА НА НАСИЛИЕ:

Беркут бяха разгърнати срещу протестиращите, които се събраха на Площада на независимостта в центъра на Киев, след като Янукович се отказа от подписването на търговско-политическо споразумение, което щеше да доближи Украйна до Европейския съюз.

На 30 ноември служители от Беркут щурмуваха протестен митинг на площада посред нощ, чупейки глави на активисти и обезобразявайки лица с полицейски палки, въпреки че протестиращите не оказаха съпротива, а повечето опитаха да избягат.

Тези твърди действия вдъхнаха нова енергия на протеста, което допринесе той да прерасне в по-широко политическо движение за повече човешки права, както и срещу полицейското насилие и корупцията.

Служителите на Беркут взеха на прицел журналисти и медици доброволци, с което предизвикаха международни протести. Те бяха заснети да бият и унижават протестиращ, който бе съблечен гол и накаран да стои на снега при минусови температури. След тези събития разпускането на тези сили стана основно искане на протестите.

Миналия четвъртък десетки демонстранти бяха убити от полицията. Янукович избяга от Киев на следващия ден, а някои от поддръжниците му дадоха подкрепата си за неговото отстраняване по време на парламентарно гласуване.

Изпълняващият длъжността министър на вътрешните работи Арсен Аваков съобщи във вторник, че е разпоредил Беркут да се разпуснат, защото тези сили “напълно се дискредитираха пред народа на Украйна”.

Според Галеоти отношението на милиционерите към демонстрантите може да се е влошило, тъй като със седмици са били държани на предните линии.

“Когато е избухнал първият коктейл Молотов върху приятеля ти”, каза той, “след това всичко е повече за отмъщение”.

НЕУСПЕШНА СТРАТЕГИЯ

Валерий Кюр, високопоставен следовател в Киев по съветско време, а сега правоохранител и съветник по сигурността, каза, че подразделението предшественик на Беркут е създадено да осигурява въоръжена поддръжка на разследващите органи, тъй като организирана престъпност е процъфтявала в края на 80-те години на 20-и век. ...

Публикувана на 02/27/14 22:59 http://e-vestnik.bg/20036/krayat-na-strahovitiya-berkut/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване