02/27/14 23:03
(http://e-vestnik.bg/)

Крим няма никога да стане руска земя

Буржоазната революция в Украйна внася все нови промени в обичайния ред на нещата. Както очакваха мнозина експерти, падането на режима на Виктор Янукович рязко засили сепаратистките нагласи в много региони, активизира и усилията на Русия по украинския въпрос.

В сряда, например, Москва внезапно вдигна по тревога войските от Западния военен окръг и други части, базирани на негова територия, включително командванията на Въздушнокосмическата отбрана, Въздушнодесантните войски, Далечната и Военнотранспортната авиация.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу заяви, че президентът Владимир Путин е поставил задача “да се провери способността на войските към действия за решаване на кризисни ситуации, застрашили военната сигурност на страната”. Експертите веднага свързаха заповедта на върховния главнокомандващ с последните събития в Крим.

Ще припомним, че във вторник стотици активисти блокираха местния парламент в Симферопол с искания да не се подчинява на централната власт в Киев, да обяви референдум за независимост на Крим и да потърси помощ от Русия. По-рано проруски митинг в Севастопол избра нов градоначалник - руския гражданин Алексей Чали. А протестиращи в Керч издигнаха руското знаме над кметството.

Русия също предприе някои действия спрямо Крим. През нощта срещу вторник, например, на полуострова пристигна делегация от Държавната дума начело с Леонид Слуцки, председател на парламентарната комисия по въпросите на ОНД, евразийската интеграция и връзките с руснаците в чужбина. Според симферополския журналист Олег Крючков, “ако местните хора решат това с референдум или Върховният съвет на Крим отправи към Русия молба за присъединяване   . Русия ще разгледа въпроса много бързо”.

Скоро бе съобщено, че руските депутати са обещали на хората в Крим и ускорено издаване на руски паспорти. Самите гости обаче бързо опровергаха новината. Слуцки заяви, че “кримските колеги представят желаното за действителност. Това са твърде фини материи, изискващи задълбочено проучване и специално решение на държавното ръководство. Безспорно в тази цивилизационна схватка няма да обърнем гръб на братята си в Украйна и над един милион сънародници, затруднени от предстоящия остър колапс на рускоезичното пространство”. И добави, че в близко време ще бъде разработен “комплекс от адекватни мерки” по кримския въпрос.

Неотдавна руският депутат либералдемократ Иля Дроздов внесе в долната камара поправки, целящи улеснено придобиване на руско гражданство от етнически руснаци - граждани на Украйна, и семействата им. Според Слуцки заслужава внимание самото поставяне на въпроса в един законопроект.

В крайна сметка наблюдателите решиха, че ситуацията тръгва по южноосетинския сценарий. През 2008 г. нещата стигнаха до истинска война с участието на руски военни, до окончателно отнемане на част от грузинската територия и грандиозен международен скандал.

Този път шумотевицата около “кримския въпрос” и многозначителните изявления на руски депутати за “адекватни мерки” накараха мнозина и в двете държави да твърдят, че Крим може скоро да се отцепи от Украйна, дори да влезе в състава на Русия. С евентуална помощ от последната навярно.

Вчерашната заповед на Путин подсили тези опасения. За министъра на отбраната не бе лесно да убеди обществеността, че внезапната проверка на войските изобщо няма връзка с положението в Украйна. Според него учения ще има на няколко полигона и ако един от тях се случи край границата с Украйна, “тук няма нищо страшно”.

Може да се съгласим с Шойгу - но и да го оборим. Изненадващата проверка на бойната готовност вероятно съвсем не означава, че руски войски ще нахлуят в една суверенна държава. Подобна стъпка не само крие риск от глобален политически скандал и международна ...

Публикувана на 02/27/14 23:03 http://e-vestnik.bg/20035/krim-nyama-nikoga-da-stane-ruska-zemya/
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване