02/28/14 07:54
(http://www.klassa.bg/)

Ангел Найденов: Обучаваме либийските военни от средата на 2014 г.

България е готова да започне обучението на либийски военнослужещи от средата на 2014 г.

Това е завил министърът на отбраната Ангел Найденов на среща с държавния секретар по отбраната на САЩ – Чък Хейгъл, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната. Това е станало в рамките на двудневната среща на министрите на отбраната на страните членки на НАТО в Брюксел.

Предложението е било оценено много високо от американската страна.

Найденов и Хейгъл са обсъдили военното сътрудничество между страните ни и предстоящото обучение на либийски военнослужещи в съвместните българо-американски съоръжения на територията на България, се казва в съобщението.

Министърът на отбраната уточни, че се предвижда

за период от 5 до 8 години на тези съоръжения да бъдат обучени между 5000 и 8000 либийски военнослужещи,

като нашата страна е декларирала пред САЩ желанието си да участва в подбора на кандидатите за обучение и в оценката за допускането им на наша територия.

Найденов акцентира върху необходимостта от сключване на двустранно споразумение между България и Либия, което да регулира отношенията по въпроси, свързани с подготовката на представители на либийските въоръжени сили, техния статут и процедури за проверка.

По време на разговорите са били обсъдени и въпроси, засягащи модернизацията на българските военновъздушни сили. „За нас е изключително важно тази година да изберем между възможностите

да поддържаме наличните машини или да бъде взет нов тип самолет“,

заяви министър Найденов пред български журналисти в Брюксел след приключването на срещата.

Найденов определи разговорите като успешни и преминали в атмосфера на открит диалог.

Той съобщи още, че

България има готовност да участва с до 110 свои представители в бъдеща мисия на НАТО в Афганистан,

насочена към подготовката на местните сили за сигурност. Министърът посочи, че възможността за пълно изтегляне на международния контингент от азиатската държава до края на годината е най-неблагоприятното, но възможно развитие и добави, че това би създало допълнителен натиск по границите на Европейския съюз, включително и към България.

Министърът на отбраната уточни, че засега не се предвижда инженерното съоръжение на границата ни с Турция да бъде удължено заради опасността от допълнителен бежански поток от Афганистан. Той допълни, че стремежът е съоръжението да бъде завършено в срок до 60 дни от осигуряването на всички необходими материали за изграждането му.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване