03/01/14 16:33
(http://www.klassa.bg/)

Мартин Шулц беше избран за общ кандидат на ПЕС за председател на ЕК

Мартин Шулц беше избран за общ кандидат на Партията на европейските социалисти за председател на Европейската комисия на предизборния конгрес на партията в Рим.

Преди това делегатите на форума приеха единодушно Манифеста на ПЕС за предстоящите европейски избори, който е с ясен фокус върху създаването на работни места.

"През последните 5 г. се спасяваха банките, а децата ни са безработни.

Правителствата отговориха на предизвикателствата на кризата като орязаха заплатите на хората и помогнаха на банките. Много хора загубиха домовете си, много бизнеси фалираха, затвориха се училища. Това не ни помогна, това е неправилна политика, защото разделението се увеличи - между отделните държави и в рамките на държавите. Кризата не ни сплотява, напротив - разединява ни", заяви Шулц в емоционална реч пред делегатите на конгреса .

"Аз съм германец, от скромно семейство, но поколението на моите родители трябваше да направят болезнени жертви, да работят дълго, да плащат високи данъци и да получават ниски заплати. Те искаха обаче децата им да живеят по-добре. Ние имахме живот, който те нямаха, но мечтаеха за него", продължи той. Но през последните 5 г. политиците поискаха подобни на живота на моите родители жертви от хората. Има хора с различни мнения какво спешно трябва да се направи - популистите говорят едно, националистите - друго, появиха се расизъм, антисемитизъм, демони, които сега връхлитат върху хората, продължи Мартин Шулц.

Сега различията се разрастват - бедните стават по-бедни, богатите - по-богати, 120 млн. европейци живеят в бедност. Това е срамно - 27 млн. от тях не могат да намерят работа. В някои държави всеки втори мъж или жена са без работа и това е цената за кризата. А жените са сред най-засегнатите. Трябва да сложим край на това, подчерта Шулц.

Отправям въпрос към всеки от нас - социалистите и социалдемократите- все още ли можем да усетим болката? Дали усещаме болката на един млад човек или млада жена, които пращат многократно CV-та на различни места и получават отговор "не"? Дали усещаме болката на 50 г. хора, които в момента са загубили работата си и вече не могат да плащат ипотеката си, а на родителите, които не знаят кога и откъде ще дойде топлото ядене за техните деца? Мисля, че само ако успеем да усетим тази болка, ще заслужим да спечелим и изборите, посочи той.

Шулц не отбягна и темата за евроскептицизма, но е убеден, че причината за това не е в качеството на европейската идея, а в тези, които я реализират последните 5 г. Аз искам Европа на равенството, на сътрудничеството, каза той. Никоя европейска държава не може да има превес над друга заради икономическата си мощ, подчерта Шулц. Като председател на ЕК искам да залича разликата между богатите и бедните, между големите и малките, различията между държавите и в рамките на държавите. Искам ние отново да бъдем партньори и приятели. Искам да възстановим доверието. Нека да започнем това от днес, призова Шулц. Дори само ако постигнем съгласие по този въпрос, това вече ще е една голяма стъпка напред, убеден е той.

Шулц се спря и на отделните секторни политики на евентуалната си работа като председател на ЕК, като първият проблем за решаване в ЕС за него е заетостта, качествените работни места, младежката безработица. Той изложи и вижданията си за модерна политика, свързани с реиндустриализацията, интелигентната икономика, дигиталните нови производства. По горещия въпрос за събитията в Украйна той посочи, че хората на Майдана не са развявали флага на европейската общност на мира случайно. "Ние трябва да върнем доверието и да върнем мира", подчерта той.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване