03/03/14 19:19
(http://www.klassa.bg/)

Орешарски: Всички страни да се въздържат от провокации

Обстановката в Украйна е доста нагнетена. Бих призовал всички страни да се въздържат от провокации, заяви министър-председателят Пламен Орешарски и допълни, че ситуацията представлява заплаха за сигурността на цяла Европа.

Днес външният министър Кристиан Вигенин е на среща в Брюксел със своите колеги от общността. Очакваме решение, когато видим позициите и на останалите партньори от ЕС. Следим развитието на ситуацията ежечасно, заяви още министър-председателят.

Орешарски участва в тържественото отбелязване на Националния празник на България – Трети март, на връх Шипка.

"Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по-важно е и да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето", каза премиерът на историческия връх.

"Днес празнуваме възстановяването на българската държавност. Но да не забравяме, че за да пребъде България, е необходимо да работим неуморно за нейното развитие. Това е наша обща кауза. За да я постигнем, нека сме единни поне в нашето родолюбие. Да бъдем на 3 март на този славен връх и да се поклоним пред героите на нашето Освобождение е наш дълг и чест. Дълбока признателност и благодарност пред тяхната смелост и героизъм", заяви Орешарски и честити 3 март на всички българи.

"Важно е да помним и да се гордеем с нашето минало. Но още по- важно е да се стремим да бъдем достойни наследници в настоящето. Защото свободата не се дава веднъж завинаги. За нея трябва да се работи всеки ден", каза Орешарски.

Хиляди българи от цялата страна се събраха на връх Шипка,

за да отбележат 136 години от края на Руско-турската война и началото на Третата българска държава. На легендарния връх малки и големи развяха българския трикольор. "Балканът има един спомен и едно име, и това е Шипка", заяви премиерът Пламен Орешарски и призова да стъпваме внимателно по тази земя, напоена с кръвта на нашите предци.

По думите му, за да пребъде България, трябва да се работи упорито и

да бъдем единни в родолюбието.

Орешарски припомни, че в своята история страната ни не един път се е възраждала след тежки изпитания и заяви: "Този силен дух отпреди векове аз усещам и тук на Шипка и мога да кажа, българин да се наричам, първа радост е за мене".

Признателни българи положиха венци и цветя пред Паметника на свободата, до който се стига по 894 стъпала - символ на извисения български дух.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване