03/04/14 00:19
(http://e-vestnik.bg/)

Героите от Майдана получават ключови постове в новото правителство

Асошиейтед прес

Протестите в Киев. Снимка: от тв екрана

Преди месец похитители извлякоха Дмитро Булатов от  антиправителствените протести, биха го и отрязаха част от ухото  му. Вчела той стана министър на младежта. Главният лекар на  протестиращите е новият министър на здравеопазването.  Организаторът на събития в рамките на протеста е министър на  културата.

Изявени фигури от тримесечния протест в Украйна заеха  ключови позиции в новия кабинет, подчертавайки могъщата и  непредсказуема сила на въстанието. Но, макар че малцина се  съмняват в решимостта на лидерите, назначенията повдигнаха  въпроси за уменията и опита им - особено предвид гигантските  предизвикателства, пред които е изправено новото правителство.

За много от тези лидери правителствените постове  представляват политическа и лична победа. Но те освен това са  огромна отговорност, тъй като нацията трябва да се оздрави и  възстанови, след като над 80 души бяха убити по време на  протестите.

Похищението на Булатов през януари шокира украинците и  вдъхна нови сили на протеста. То помогна за превръщане на  демонстрациите, призоваващи за по-тесни връзки със Запада, в още  по-широко движение за защита на човешките права и сваляне на  президента Виктор Янукович.

35-годишният Булатов, който е лидер на група бунтарски  настроени мотоциклетисти, прекара над една седмица в плен. Той  твърди, че е бил бит и приковаван към врата, че е молил  нападателите си да го убият, за да го отърват от болките. В  четвъртък парламентът гласува и одобри Булатов за министър на  спорта и младежта.

“Изграждаме цивилизовано общество, не се стремим към пост  или портфейл”, каза той по една от украинските телевизии.  “Системата трябва да се преустрои из основи.”

Олех Муси, един от изявените лекари в доброволческия  медицински екип на протестите, прекара три месеца в походни  клиники, организирани в градска библиотека, църква и на други  места, оказвайки помощ на стотици демонстранти, пострадали при  сблъсъците. Много активисти биваха похитени и задържани, след  като отиваха в болниците, които бяха под контрола на  правителството, така че те предпочитаха да бъдат лекувани от  лекари измежду протестиращите. Подготвяйки се да поеме поста на  здравен министър, Муси призна, че е притеснен заради новата си  работа.

“Струва ми се, че сега ще е още по-трудно, защото здравната  система е в ужасно състояние. Тя трябва да бъде реформирана  много сериозно и да бъде направена приветлива за хората”, каза  Муси в интервю по телефона с Асошиейтед прес.

Превързвайки раните на активистите и броейки загиналите, той  не си е представял, че ще влезе в правителството.

“Разбира се, никога не съм планирал това. Дори в момента  продължавам да се съмнявам дали трябва да го правя”, казва той.  “Никой всъщност не ме попита. Ако е необходимо и ако имам  доверието на хората, мисля, че с помощта на моя екип, има  шансове нещата да се променят.”

Месеци наред актьорът Евген Нишчук беше сред  най-разпознаваемите лица и гласове на протеста. Той представяше  опозиционните оратори на гигантската сцена на Площада на  независимостта в Киев - наричан Майдана, пееше националния химн  заедно с множествата от десетки и стотици хиляди души и  призоваваше протестиращите да запазят спокойствие, когато  полицията опита да нахлуе в лагера им.

Обръщайки се към украинския парламент преди гласуването в  четвъртък, той се опита да разсее съмненията, че не е готов за  поста министър на културата.

“Някои твърдят, че това, че съм актьор, е недостатък и така  нататък, че не съм администратор или мениджър, но през  изминалото време беше постигнато много благодарение включително  и на моите организационни умения”, каза Нишчук ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване