03/04/14 22:27
(http://e-vestnik.bg/)

Как конфликтът в Украйна ще удари властта в Румъния

Живеем в смутни времена. Разцепването на Социал-либералния съюз отклони общественото внимание от истинската криза, която се разраства на границата на Румъния, в Украйна.

Говори се, че това, което се случва в Украйна, има връзка с проруската ориентация на режима на Янукович. Нещата обаче са малко по-нюансирани. Освен прозападната ориентация на хората, които изгониха Янукович, значителна част от недоволството на протестиращите украинци беше подхранено и от всеобхватната корупция на олигархическия режим, който срина стандарта на живот, конфискува източниците на благосъстояние и унищожи надеждата на обикновените граждани за по-добро бъдеще.

Следователно катастрофалният сценарий на разпадането на Украйна има в основата си една криза на държавата и властите й, провокирана от корупцията, от лошото качество на обществените услуги и най-вече от унищожаването от режима на Янукович на един по-добър хоризонт от автократичния модел, предложен от Русия.

Украинският урок и вече предвидимите събития от следващите месеци, предизвикани от твърдата игра на Русия, ще повлияят повече отколкото си представяме на електоралното развитие и новата структура на властта в Румъния след президентските избори през ноември 204 г.

. На първо място е важно да определим полето на играта. Едно още по-сериозно влошаване на обстановката в Украйна ще промени инвентара на колективните страхове и безпокойства на румънците. Страхът от един конфликт в зоната ще намали в голяма степен важността на много от политико-идеологическите, икономическите и социалните теми, които формират политическата надпревара днес.

2. В един период, белязан от близостта на конфликтите войната, населението на Румъния ще потърси политически лидери, които убеждават със сериозността си, с цялостната си компетентност по теми, свързани с новите безпокойства, лидери, които излъчват чувство на спокойствие, равновесие и самоувереност в момент, когато у съседите войната показва зъбите си.

3. Екзалтираните политици, корумпираните политици, променливите и непредсказуеми политици, онези, които се хранят от клюки и метафори, но по същество не казват нищо, защото нямат никаква професионална основа и съдържание, и накрая политиците, които имат слабости в реалната си ангажираност със западните ценности, ще се сринат под тежестта на собствената си повърхностност.

4. За президентските избори през 204 г. нямаме състезател, който да се откроява ясно. Следователно, не мисля, че битката ще бъде спечелена от един човек. По-скоро победителят ще бъде екип, тандем от президент и премиер, подпомаган от екип, съставен от безспорни специалисти в няколко ключови области. Поне това би било рационалното решение.

5. Основните теми, около които ще се спечелят или загубят президентските избори, ще бъдат: отбрана национална сигурност, външна политика, категоричната ангажираност с евроатлантическите ценности, борба с корупцията, икономика, солидарност грижа към онези, които са били ощетени в годините на криза.

6. Този, който дойде в тандем и с екип от професионалисти в споменатите области, ще даде новата структура на властта в Румъния, спечелвайки изборите тази година. Онези, които продължават се базират на празнословието и фалшивите емоции, ще бъдат изметени от суровата действителност, която се очертава на границата на Румъния.

7. Кои може да бъдат тези хора? Ако анализираме реалните компетенции, демонстрирани във времето в посочените области без да отчитаме политическия цвят, със сигурност ще открием румънски лидери, които са способни да поемат отговорността за един проект за възраждане на Румъния. Макар да не са много, те са разпределени във всички важни партии.

8. Пример в този смисъл е директорът на Румънската разузнавателна служба Джордже Майор. Той е компетентен в областта на отбрана и националната сигурност, беше “майсторът” на преговорите за присъединяване на Румъния към НАТО и също така реформира и увеличи ефективността на основната разузнавателна служба в страната, като по време на своя мандат удвои доверието на населението в нея. Той е уважаван дипломат, напълно ангажиран с евроатлантическите ценности, и един от стълбовете на антикорупционната борба в Румъния. Същевременно ...

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване