03/05/14 23:40
(http://e-vestnik.bg/)

Само в e-vestnik: Десетки роми без покрив след пожар във „Факултета”

Инцидентът не беше отразен от големите медии

Снимка: Светлозар кирилов

Около десет къщи изгоряха след пожар в софийската ромска махала „Факултета”  рано сутринта на 5 март. От къщите са останали само голи стени, голяма част от имуществото на семействата е изпепелена, но няма жертви.

Пожарът е започнал към 4.30 ч. сутринта от една от къщите и бързо се е прехвърлил към останалите. Пламъците са тръгнали от печка в стаята на стара жена според съседи, вероятно поради изместен кюнец или паднала жар. Електрическо късо съединение е другото предположение за причината за пожара.

Няколко пожарни коли са дошли да гасят запалените къщи, които се намират на тясна уличка между центъра на „Факултета”, известен като „Жабарника”, и големия резервоар, който снабдява с вода значителна част от София. Пожарните са дошли без вода и са загубили много време да търсят от къде да я вземат според пострадалите, които смятат, че поне последните от запалилите се къщи е можело да бъдат спасени, ако пожарникарите са започнали да гасят веднага.

От друга страна, къщите са залепени една за друга, без каквото и да разстояние между тях, като пчелна пита, и така огънят се е разпространил много бързо. Останалите без дом нямат нито нотариални актове, нито застраховки.

Снимка: Светлозар кирилов

Социалните служби са предложили настаняване в общежитие в кв. „Захарна фабрика”, но пострадалите са отказали, като обясняват, че там е мръсно, опасяват се от бездомните, подслонявани там, и считат, че мъжете и жените ще бъдат разделени, а те са семейства и предпочитат да са заедно.

Човек с каруца, който минал рано сутринта, първи забелязал пламъците и разбудил хората в една от къщите, според някои от разказите на хора от квартала. Много от семействата спели, без да усетят нищо, докато не били разбудени от паническите удари по вратите и прозорците от съседите.

Пожарът изпепелил мебели, килими, врати.  Покривите са се срутили, след като поддържащите ги греди поддали и по доскорошните подове няма даже и следа от изгорелите килими или ламинат, а главно разпилени тухли, керемиди и парчета мазилка. Малко момче се кахъри, че е изгоряла ученическата му чанта, а една майка се притеснява, че медицинските документи на момиченцето й, болно от астма, са погълнати от пламъците.

„Факултета” е най-голямата ромска махала в София и една от най-големите в България, с население от ок. 35-40 хиляди души. Тук няма парно отопление (както и канализация, тротоари, асфалтирани улици, пътни знаци) и хората се отопляват с печки с дърва и въглища, като понякога горят и гуми и найлони. Жена на 67 г. загива при пожар в къщата й в махалата през февруари 2012 г.

Друга предпоставка за разпространението на пожари е спонтанното строене на нови къщи при разрастване на родовете, като новите постройки се залепват за предишните, както е и в изгорелия район. Много от останалите без дом са роднини помежду си, което ги затруднява да си намерят подслон сега.

Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване