03/06/14 22:23
(http://www.klassa.bg/)

САЩ изпратиха още шест бомбардировача F-15 в Литва

Пентагонът обяви днес, че шест американски изтребителя "Еф-15" са пристигнали в Литва, за да подсилят патрулните мисии на литовските ВВС над Балтийско море по време на въоръжената намеса на Русия на Кримския полуостров.

Самолетите и 60 американски военнослужещи са се приземили на военновъздушната база "Шауляй" в Литва. Те се присъединяват към други четири "Еф-15" и 150 човека обслужващ персонал, които вече изпълняват патрулни мисии в литовското въздушно пространство. В Литва пребивават и изтребители от базата на британските ВВС "Лейкънхийт" в Англия.

Преди това бе съобщено, че американският ескадрен миноносец "Тракстън" се е отправил към Черно море за участие в планирани неколкодневни съвместни учения с българските и румънските военноморски сили.

Очаква се маневрите да продължат няколко дни.

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Джен Псаки каза междувременно, че "Тракстън" ще премине Босфора утре, след което ще се отправи към румънско пристанище, предаде ИТАР-ТАСС. Руската агенция припомни, че според разпространено по-рано съобщение на командването на бойния флот на САЩ на борда на миноносеца има 300 военни моряци, а присъствието му в Черно море е планирано и не е свързано със събитията в Украйна.

От януари американските военновъздушни сили патрулират небето, което на юг и изток граничи с Русия и Беларус, с помощта на четири бомбардировача F-15 от базата Зокнай.


Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване