03/10/14 23:27
(http://www.klassa.bg/)

И след 150 години Петър Дънов учи на равновесие

"Петър Дънов днес е актуален повече от времето, в което е говорил. Всичко, което Учителя е казал в своите 7000 лекции, от които 5000 са намерени, учи на равновесие и спокойствие, а това са едни от най-важните неща в днешното време".

Това каза Галина Герасимова от издателство "Бялото братство" при откриването на фотоизложбата "Сила и живот", посветена на 150-годишнината от рождението на Учителя и 100-годишнината от първата ми публична беседа, предаде репортер на БГНЕС.

Герасимова разказа, че още, докато човек почете, започва да се чувства по-уравновесен и не изпада в поляризацията на днешното време. Освен това в лекциите на Учителя всеки може да открие принципите на здравословния живот, а Петър Дънов учи хората и как да избягат от негативните емоции.

"Късметлии сме, защото Учителя дава рецепти за всяко едно нещо. Според него злото е естествена сила и енергия, на която не трябва да му се противим, а да я впрегнем на работа и се учим да уравновесяваме двете енергии", обясни последователката на основателя на "Бялото братство".

"Любовта ражда добро, а доброто е в основа на живота – негова почва и същевременно неговата храна. Да създаваме добро и да бъдем добри са и идеите на фондацията "Кредо бонум" и затова тук пътят на Петър Дънов и неговите мисли се срещат с нашите", каза на свой ред директорът на фондация "Кредо бонум" Цветелина Бориславова.

Бориславова зачете и мисъл на Дънов, която гласи, че добрите хора успяват във всичко, а думата благодаря е една от най-важните и силни в човешкия речник. Директорът на "Кредо бонум" съобщи, че вече в галерията ще функционира и постоянна библиотека с произведенията на Петър Дънов.

Фотоизложбата представя Учителя, който е определен като едно от значителните културни явления на миналия век в Европа, с част от неговите последователи. Фотографиите показват и житейския път на Петър Дънов, като започва от годините, в които той е следвал теология в САЩ. Те преминават и през неговите последователи, които са част от българския научен и политически елит на своето време и достигат до годините, в които Петър Дънов изнася беседи и учи своите последователи на танца Паневритмия. Той е вдъхновен от мисълта на Учителя, че всичко в природата е танц и Четирите стихии живеят по този начин, а всички песни и молитви, залегнали в учението на Дънов, се произнасят на български език.
Facebook TwitThis Google del.icio.us Digg Svejo Edno23 Email

Свързани новини:

новини от България
graphic
спортни новини
graphic

Бързи връзки


Търсене


Архив

RSS Абонамент

Новини от Грамофон

"Новини от Грамофон" - Следете последните новини от България и чужбина обединени на едно място. Обновяват се през 1 минута.

 

  •  

Ново: Публикуване